ZADNJI HITI

Plaža (s pohištvom!) kot iz pravljice

Objavljeno 07. avgust 2014 14.50 | Posodobljeno 07. avgust 2014 14.51 | Piše: Mateja Špan

Izjemno udobni ležalniki, viseče mreže v senci, velike božanske raznobarvne blazine, ki ustvarijo občutek, kot da ležiš na oblaku, in prijetno obložena pot do morske osvežitve zagotavljajo sanjski dopust.

Modno: megalomanske puhaste blazine, na katerih boste počivali kot na oblačku.

Končno je prišel čas dopustov, vročine, sonca, plaž, brezdelja in sproščujočega namakanja v ravno prav ohlajenem morju. V torbo namečemo največjo brisačo in najnovejšo kolekcijo kopalk, obujemo udobne modne natikače, obogatene s svetlečimi se kristalčki, ki odlično pristajajo zagorelim nogam, okrog pasu si ovijemo lahek pareo, na glavo poveznemo največji slamnik, v stranski žep zataknemo še kremo z zaščitnim faktorjem in brž na plažo.

Užitek, kot se šika

Čudovita obala kar vabi k celodnevnemu poležavanju, na nas čaka odličen košček plaže, ravno prav oddaljen od morja in ravno prav od točilnega pulta. Razgrnemo orjaško brisačo, se zleknemo... in začnemo uživati!

Najprej nas moti dvanajst prevelikih kamnov pod brisačo, ko nam jih uspe odstraniti, pa je sonce že visoko in pripeka. Namažemo se s kremo, s slamnikom si ustvarimo senco – a nič. Vročina je neznosna. Nujno takoj skočimo v vodo – do nje pa vodi boleča pot po pikajoči podlagi. Oh, to ne bo nič kaj prijeten dopust, mar ne?

Sanjsko plažno pohištvo

Včasih pa plaža prijetno preseneti: pričakajo te udobni ležalniki, viseče mreže v senci, velike božanske raznobarvne blazine, ki ustvarijo občutek, kot da ležiš na oblaku, ravno prav raznovrstnih senčnikov in prijetno obložena pot do morske osvežitve. Ne, ni vam treba potovati na drug konec sveta za tako udobje! Dovolj je na primer že pot do Hvara oziroma do znamenitih Peklenskih otokov (Pakleni otoci), kjer je dopustovanje pravi užitek – preverjeno!

Raznolikost z učinkom

Skoraj obvezni so senčniki. Dandanes so vseh možnih oblik, od ovalnih, elegantnih jader, ki so postala sopomenka za lepo in dinamično oblikovanje zunanjih ambientov, prek subtilnih lotosovih listov, običajnih štiristranskih dežnikov z namensko izdelanimi odprtinami za prepuščanje prijetne sapice, takih, ki imajo obliko šotora, do napihljivih, ki dihajo skupaj z jakostjo vetra. Tudi materiali so raznovrstni; dobro staro neprepustno platno nadomeščajo z raznimi tehnološko obdelanimi, a kot dih tankimi tkaninami, ki onemogočajo prehod škodljivim žarkom. Moderni so tudi solarno obdelani reciklirani materiali, na katere nanesejo tanek OPV-film, zaradi katerega tkanina postane selektivno prepustna in lahko celo spremeni svetlobo v elektriko: sončnik zajame sončno energijo, s katero lahko takoj napolnite razne naprave (mobilnik, radio, LED-luč …), in jo celo shranjuje v baterijo za poznejšo uporabo. Tako je uporaben podnevi in ponoči.

Kot na oblačku

Stare dobre klasične lesene ležalnike, ki imajo napeto črtasto ali enobarvno platno in so po mojem mnenju železni repertoar vsake plaže, dopolnjujejo novi domiselni izumi. Imenitna novost so puhaste megalomanske blazine, dolge 175 in široke 135 centimetrov, težke malo manj kot osem kilogramov, ki delujejo kot Guliverjevi vzglavniki. Površina je iz vodoodporno obdelanega sintetičnega materiala, odpornega tudi proti UV-žarkom. Na voljo so v 16 modnih barvah in omogočajo preprosto čiščenje, ležanje na njih pa ponuja povsem novo dimenzijo užitka, saj je primerljivo poležavanju na oblaku. Tudi cena okrog 170 evrov je več kot dostopna. Preprosta moderna rešitev tudi za vašo barko, teraso ali gorski vikend.

Iz tisoč in ene noči

Najbolj pa sem hvaležna lastniku bližnjega lokala, da je poleg blazin in senčnikov na plažo položil pariško modro preprogo iz zavitih pletenih plastičnih niti, ki omogoča udoben vstop v morje – morda za koga povsem nepomembni detajl, a meni je vsekakor polepšal neponovljivih 14 dni.

Deli s prijatelji