V KUHINJI

O čudežni krpici in kisu

Objavljeno 04. avgust 2011 12.00 | Posodobljeno 04. avgust 2011 12.00 | Piše: Mateja Muršec

Kako se spopasti z vodnim kamnom, ki uničuje našo opremo in pušča madeže?

Z uporabo kisa se vse sveti
Kdaj pa kdaj je treba malo več časa posvetiti vodnemu kamnu. Ta dejansko vpliva na življenjsko dobo naše opreme in poleg tega pušča madeže.

V okisano vodo z njim

Seveda pri tem lahko uporabimo razna moderna čistilna sredstva, a najboljše je, da vzamemo stari dobri kis.

Predmete, npr. nastavek za prhanje, kjer se nabere še posebno veliko kamna, je najbolje za nekaj ur ali čez noč namočiti v okisano vodo. Ta bo raztopila kamen tudi v najmanjših luknjicah in voda se bo spet nemoteno pretakala skozi. Predele, na primer okoli pipe, kjer se je nabralo še posebno veliko kamna, lahko odstranimo z žičnato gobico. Vendar previdno, da ne poškodujemo površine.

Stanovanje bo videti še čistejše, če se bodo armature svetile.

Če smo se že lotili nekoliko zamudnejšega dela, želimo po koncu zadovoljno opazovati, kako lepo se sveti naše stanovanje.

Po čiščenju madeži spet vidni

Tudi če smo še tako lepo očistili kopalnico ali kuhinjo, ne bo pravega učinka, če bomo pustili, da se na armaturi posuši voda in bodo ostali madeži vodnega kamna. Vsa, še tako draga in agresivna čistila odstranjujejo umazanijo, ki je nastala prej. Vendar bomo morali tudi ostanke čistil splakniti z vodo, ki se bo posušila, in madeži bodo spet vidni, zlasti na pomivalnem koritu in na armaturah.

Kovinske dele s čudežno krpico

Ko boste torej očistili kovinsko pomivalno korito in pipe, jih na koncu dobro obrišemo s suho krpo. V praksi se najbolje obnese krpa iz mikrovlaken ali, kot jo radi imenujemo, čudežna krpica. Je dovolj vpojna, da do suhega vpije vodo, in dovolj nežna, da ne poškoduje površin. Rezultati bodo prav neverjetni in kuhinja ali kopalnica bo zasijala kot nova.
Deli s prijatelji