VEČ ŠKODE KOT KORISTI

Napake pri čiščenju, ki vas bodo drago stale

Objavljeno 04. julij 2014 13.40 | Posodobljeno 04. julij 2014 13.42 | Piše: M. F.

Ob uporabi neprimernih čistil boste na nekaterih površinah storili več škode kot koristi.

Previdnost pri izbiri čistil ne bo odveč.

Detergent, milo, kis, vroča voda, jeklena volna … Vse to je koristno pri vzdrževanju čistoče doma. A vseh površin se z njimi ne gre lotiti, sicer boste po temeljitem čiščenju to lahko obžalovali.

Kis

Uporaba kisa na lesenih površinah, keramičnih ploščicah, dekorativnem kamnu in granitnih površinah lahko privede do nepopravljivih poškodb. Kis namreč z njih odstrani zaščitni sloj in s tem tudi lesk.

Milo in detergent

Zlasti nista priporočljiva za čiščenje preprog in usnjenih površin, saj je njuna sestava preveč agresivna in na površinah pustita trajno škodo.

Belilo

Klor v belilu je dokaj agresivna sestavina in je zato dobrodošla za čiščenje kopalnice. Ni pa belilo dobrodošlo čistilo za izdelke iz nerjavečega jekla.

Amonijak

Čeprav učinkovito odstranjuje madeže, je zelo škodljiv za prevleke na naslonjačih in vsakršno oblazinjeno pohištvo, spremeni se namreč njihova prvotna barva. 

Jeklena volna

Jeklena volna je odlična za čiščenje zasušene umazanije, a na nekaterih površinah lahko pusti neljube poškodbe. Zlasti na tistih materialih, ki so mehkejši od nje, kot so izdelki iz inoksa ter posoda iz litega železa.

Vroča voda

Vroča voda na nekaterih kovinah, kot sta svinec in srebro, poškoduje sijočo površino. Za nego takšnih izdelkov uporabljate zgolj zanje namenjena čistila.

Slamnata metla

Nedvomno jo imate, a z njo pometajte le betonske površine in zunanje ploščice. Notranje čistite z običajno metlo, s sesalnikom in z mehko krpo. Slamnata metla lahko na njih pusti drobne praske.

Deli s prijatelji