KVADRATNI VRT

Kvadrat selimo po vrtu

Objavljeno 29. januar 2013 19.10 | Posodobljeno 29. januar 2013 19.12 | Piše: Mojca Hieng

Pri kvadratnem vrtu mi je všeč tudi to, da za svoje rastline zlahka izdelamo različno zaščito, oporo in dodatno strukturo.

S košnjo preostalega dela parcele smo pridobili zastirko in jo položili na golo zemljo med sadike.

Vrt lahko naredimo zelo razgiban in oseben z različnimi strukturami. Večini rastlin za rast zadostuje od 15 do 20 cm kakovostne zemlje, so pa v glavnem tri vrste, ki potrebujejo več globine. To so korenje, por in krompir.

Ne kopljemo, ampak gradimo

Za te rastline si lahko iz tanjšega lesa ali plastike izdelamo ogrodje za zemljo 30 krat 30 cm in ga položimo na že obstoječo gredo ter napolnimo z zemljo, kajti ne kopljemo v globino, ampak zidamo v višino. Tako lahko vanj sejemo korenje ali por ali pa posadimo nekaj centimetrov od dna grede krompir in ga postopoma zasipavamo z zemljo; vsakič, ko zelenje zraste nekaj centimetrov nad površino. Tak kvadrat tudi zlahka poljubno selimo po vrtu; zato nam ni treba sejati korenja npr. vedno na istem prostoru.

Če želimo videz vrta malce razgibati, si lahko omislimo piramidno strukturo. Na osnovno obliko npr. 120 cm krat 120 cm (ali 4 krat 4) postavimo na sredino kvadrat 2 krat 2 in pustimo tako gredo kot stalno obliko. Po želji si jo lahko omislimo kot osrednjo strukturo vrta in jo zasadimo z rožami ali dišavnicami in dodamo vrtu barve, ki razveselijo oko.

Opora za rastline

Za rastline, kot so paradižnik, kumare, fižol in podobne, ki rastejo v višino, postavimo opore. Te so lahko stalne, da nam jih ni treba nameščati vsako leto znova. Postavimo jih na severno stran grede. Pazimo, da nam razraščeno rastlinje ne bo zasenčilo drugih vrtnin. Naredila sem si oporo iz vodovodnih cevi, ki ne potrebujejo vzdrževanja. V trgovini so mi cev razrezali; najprej na dolžino grede, preostanek pa na polovico. Vodovodar mi je urezal na koncu cevi navoje, na katere sem privila kolena in tako dobila U-obliko. Na vsakem koncu grede sem na primerno širino zabila železni gradbeni palici in cevi nasadila nanje. Potem samo še napelješ mrežo in opora je pripravljena. Pripravno je tudi, če ima mreža dovolj velike odprtine, tako da lahko v sezoni skoznje obiraš plodove.

Zaščita iz žičnate mreže

Preprosto si izdelamo tudi različne oblike zaščite za rastline. S tem mislim ogrodje, čez katero lahko napnemo kopreno za zaščito pred slano in mrazom, da si podaljšamo rastno sezono. Poleti grede zaščitimo pred točo, mlade rastline pred pripeko ali prehitro izsušitvijo, naredimo si zaščito pred domačimi ali divjimi živalmi in podobno. Ena možnost je, da si izdelamo lesen okvir in nanj napnemo žičnato mrežo kot pokrov, ki pa naj bo dovolj visok, da nam rastline v svoji polni rasti ne začnejo rasti čez mrežo. Tako pokrov zlahka dvignemo in položimo nazaj, ko končamo delo. Zaščito si lahko omislimo za celotno gredo in je na njej stalno, če imamo vrt na območju, kjer ga obiskujejo divje živali, ali pa si omislimo manjše strukture – recimo, ko želimo zaščititi le en kvadrat 30 krat 30, ki smo ga zasadili z mladimi sadikami, ki potrebujejo zaščito pred močnim soncem. Ko se rastlina ukorenini in postane dovolj odporna, zaščito umaknemo.

Cevi za ogrodje

Ogrodje za zaščito si lahko izdelamo tudi iz PVC-cevi, ki so upogljive, hkrati pa stabilne in trajne. Glede na višino, ki jo želimo imeti, odrežemo dve cevi, ju križno pritrdimo v zemljo in samo še spnemo na vrhu, kjer se stikata. Čez tako oporo lahko napnemo mrežo proti toči, ustvarimo senco ob premočni pripeki, jeseni ali spomladi podaljšamo sezono s kopreno, zaščitimo vrtnine pred insekti in podobno.

Druga možnost okvirja iz PVC-cevi sicer zahteva malo več dela, omogoča pa več prostora rastlinam in tudi pregrinjala lažje napnemo čeznjo. Potrebujemo dve enako dolgi cevi, ki ju vpnemo kot lok na vsakem koncu grede. Na sredini izvrtamo luknji v vsako cev in ju prečno spnemo na vrhu s tretjo cevjo, da dobimo stabilno strukturo. Pri tem načinu moramo v cevi izvrtati luknji za spoje; če bi cevi samo speli, opora ne bi bila stabilna.

Deli s prijatelji