HRANA

Krompir za pse strupen?

Objavljeno 06. marec 2013 19.00 | Posodobljeno 06. marec 2013 19.00 | Piše: Maruša Podjed
Ključne besede: krompir pes

Česa vse pes ne sme jesti? Krompir, da ali ne?

Maja bo že zunaj.

Sicer sem zagovornica tega, da morajo psi kot mesojedi jesti predvsem meso, vendar je očitno, da jim z dajanjem virov ogljikovih hidratov, kot so riž, koruza in pšenica, večinoma ne škodimo. Pravzaprav jih nekateri dobro prebavijo in so lahko odličen vir energije. Razkuhan riž in ovseni kosmiči pa imajo tudi pozitiven učinek na razdražena prebavila in jih psom kuhamo ob driskah. Tako kot našteti pa je vir ogljikovih hidratov tudi krompir.

Je res strupen?

Vprašanje se torej glasi: je krompir resnično strupen za pse? Med ljudmi je to mnenje trdno zakoreninjeno in tudi jaz sem dolgo verjela v to. Ko pa je moji psici zaradi prehranske alergije veterinar predpisal dieto, ki je med drugim vsebovala krompir, sem po raziskovanju ugotovila, da nikakor ni tako. Prav nasprotno – krompir postaja vse bolj priljubljen tudi v komercialno pripravljeni hrani za naše ljubljence.

Čeprav je predvsem vir ogljikovih hidratov, vsebuje tudi beljakovinski delež. Beljakovine pa so snov, ki lahko povzročajo alergije – tako pri ljudeh kot psih. Kot ljudje s celiakijo ne prenašajo pšenične beljakovine, imenovane gluten, se podobno lahko zgodi pri psih. Ker ga v krompirju ni, se ta pogosto pojavlja v hrani za štirinožce, nagnjene k alergijam in prebavnim težavam.

Pazljivo z zelenimi gomolji

Deloma pa je mit tudi resničen. Zeleni gomolji namreč vsebujejo strupeno snov solanin. Ta začne intenzivno nastajati, če krompir ni več v zemlji, in se tako zaščiti pred škodljivci. Deluje namreč fungicidno in kot pesticid. Prav tako ga je več v poškodovanih gomoljih. Strupen pa ni le za pse, temveč tudi za ljudi. Da bi povzročil zastrupitev, bi ga morali zaužiti precejšnjo količino. Ker pa se ta strup skoncentrira v zeleni lupini, je pametno, da gomolje vedno obrežemo, saj kuhanje nanj ne učinkuje. Vseeno pa psom ne dajemo surovega krompirja.

 

Deli s prijatelji