PARKIRIŠČE

Globalni malček

Objavljeno 04. marec 2013 18.30 | Posodobljeno 04. marec 2013 18.30 | Piše: Janez Kovačič

Novi mitsubishi je avtomobilček, ki naj bi prispeval k večjemu uspehu japonske tovarne (tudi) na evropskih trgih.

Space star je nov globalni mitsubishi, ki se bo k nam pripeljal oktobra. Foto: Gašper Boncelj/Delo

Nekoč je imel japonski Mitsubishi colta. Malček je žel več kot prijazen uspeh tudi na evropskih trgih. Njegovo mesto bo jeseni zasedel space star, globalni avtomobil tovarne, ki se sme in zmore spominjati precej boljših časov na stari celini.

V minimalističnem slogu

Nekoč je imela japonska avtomobilska hiša v svoji ponudbi avto z enakim imenom, ampak to je bil enoprostorec. V novi izvedbi je to petvratna kombilimuzina s skromnimi dimenzijami – v dolžino je avta za 372 centimetrov, medosne razdalje je za 245 centimetrov. Zanimivo in omembe vredno je, da je s tem space star 17 centimetrov krajši od prej omenjenega colta, kar pomeni, da so pri japonski tovarni modni downsizing (zmanjševanje dimenzij, teže, porabe ipd.) vzeli resno. Novi mitsubishi je nekje vmes – med najmanjšim razredom A in komaj kaj večjim B. Ampak naj bo v enem ali drugem, konkurence je precej in po tej strani space staru ne bo lahko.

Ob zapisanih dimenzijah je marsikaj, kar ponuja space star, liliputanskega. V prtljažniku je na voljo 235 litrov, sedenje spredaj je udobnejše kot zadaj, kar je seveda pričakovano. Notranjost, pravzaprav armaturna plošča, je narejena v minimalističnem slogu. Po tej strani je narava novega malega mitsubishija nesporno asketska, kar pa je tako ali tako pričakovano. Zadnja klop je pri boljšem opremskem paketu deljiva v razmerju 40 : 60. To je pravzaprav vse, treba pa je omeniti še upanje, da bi malček na preizkusnem trčenju pri evropskem Euro NCAP dobil najvišjo oceno, torej pet zvezdic. Lahko se zgodi.

Do okolja prijazna vožnja

Skromne dimenzije, asketska notranjost, dokaj skromna ponudba motorjev, torej dva bencinska trivaljnika z različno gibno prostornino in potemtakem različno močjo. Začetni ali osnovni bo 1,0-litrski agregat, ki bo ponujal 52 kW/71 KM. Tovarna napoveduje najvišjo hitrost čez 170 km/h, pospešek pa 13,6 sekunde do 100 km/h. Hitrejši bo space star v kombinaciji s trivaljnikom, ki bo imel 1,2 litra in 59 kW/80 KM (180 km/h, 11,7 sekunde do 100 km/h). Ta motor si je mogoče omisliti tudi z brezstopenjskim samodejnim menjalnikom CVT, kjer pa naj bi bila končna hitrost 173 km/h in pospešek do 100 km/h v 12,8 sekunde.

Poraba, izpusti CO2? Pričakovano je mali mitsubishi prvak, kajti po tovarniških podatkih ne bo porabil več kot 4,1 litra, izpust CO2 naj ne bi šel čez 96 g/km. Prijazno. Space star, novi globalni mitsubishi, bo pri nas verjetno na prodaj od oktobra dalje. Takrat bodo znane tudi cene. Majhen avto za majhen denar? Bilo bi logično!

Deli s prijatelji