ENERGIJA

Feng šuj – kuhinja mora biti najboljši prostor v hiši

Objavljeno 04. julij 2011 10.50 | Posodobljeno 04. julij 2011 12.00 | Piše: A. Sa.

Naučite se usmeriti moč energije za srečnejše življenje

Fotografija je simbolična
Feng šui kuhinje nič ne sme gniti in zaudarjati

Po feng šuju mora biti prostor, namenjen kuhinji, najboljši v domu, biti mora prostoren in svetel. Na jedilni mizi in pultu imejte vselej posode s svežim sadjem in zelenjavo, poškodovana in zažgana posoda sodi v smeti. Zaloge živil sicer privabljajo blaginjo, a le, če niso prevelike; živila morate sproti porabljati. Čistila morajo biti na najnižjih policah, žita, moko in kruh pa hranite na polici v višini srca.

Mojstri feng šuja kuhinji odmerjajo veliko pozornosti. To naj bi bil osrednji del doma, kjer se vsi člani družine radi zbirajo pri skupnih obedih. Zategadelj bi morala biti po izročilu največji in najsvetlejši prostor v domu – rabi namreč krepitvi in obnavljanju telesne moči in zdravja vseh družinskih članov. Gospodinja mora imeti med posamičnimi kosi pohištva zadosti prostora, da se lahko med pripravo hrane giba povsem neovirano.

Stara energija odteče v kuhinjske odtoke


Gospodinjski elementi, razvrščeni v obliki črke L ali U, so zaradi tega primerni samo za res velike kuhinje. Prehod, ko je kuhinja oblikovana kakor črka U, mora biti namreč širok vsaj meter in pol, če je le mogoče, pa še več. Med pomivalnim koritom, ki simbolično ponazarja splakovanje stare, iztrošene energije, in štedilnikom, ki pomeni vnašanje življenjske, sončne energije v hrano in potem v telo, naj bi bilo vsaj meter in pol. Če to zaradi majhnosti kuhinje ni mogoče, pokrijte korito z lesenim pokrovom ali imejte odtok, ko ga ne uporabljate, zmeraj zamašen z gumijastim čepom.

Kuhinja, središče fizičnega in duševnega hranjenja


Jedilni kot z jedilno mizo naj bo prostoren. Dobro je, da je miza okrogla, stoli pa so razvrščeni okoli nje – taka razvrstitev utrjuje vez med družinskimi člani. Najvišji elementi ne smejo biti tako visoki, da jih stežka dosežemo. Dosegljivi morajo biti vsaj s pručko. Boljše je, da ne segajo povsem do stropa, marveč so slabega pol metra pod njim. Nanje lahko daste rože, po možnosti cvetoče rastline. Nikar pa tja ne odlagajte reči, ki jih ne potrebujete več in jih daste »na vrh«, ker jih iz kakršnih koli že razlogov še ne želite vreči proč, čeprav sodijo le še v staro šaro.

V kuhinji se polnimo z energijo, s hranljivimi snovmi, ki nam jih dajeta hrana in pijača. Zato naj bi bile tudi barve, ki nas pozdravijo v tem prostoru, tople in sončne. Načeloma naj bi bila kuhinja v rumenih, smetanastih odtenkih, lahko tudi v barvi naravnega lesa, morda blago rdeči, nikakor pa naj v njej ne prevladujejo hladne barve, denimo modra, vijolična ipd. Izjemoma nekaterim v kuhinji prijajo blagi travnato zeleni odtenki. Enaka barvna načela veljajo za barvo loncev, kozarcev, krožnikov idr.

Če želite imeti v kuhinji slike, jih imejte – primerna so, denimo, tihožitja s sadjem in zelenjavo. Načeloma v kuhinji ne bi smeli imeti abstraktnih slik, če pa jih že imate, naj jih odlikujejo tople, svetle barve in zaobljene oblike – nikakor ne koničaste.

Proč z navlako


Kakor za druge prostore tudi za kuhinjo velja, da ne sme biti skladišče različne šare. Hranite le posodo, ki jo res uporabljate in vam je všeč. Poškodovane skodelice, poškodovani krožniki, kozarci, lončki in zažgani ali počeni lonci ne sodijo več v omarice. Tudi ni dobro, da ohranjate krožničke iz kavnega ali čajnega servisa še potem, ko so se skodelice že razbile. Če stare »silite« k novim skodelicam, ustvarjate slab vrtinec energij, kajti energije med krožnički in skodelicami niso ubrane.

Vso poškodovano – okrušeno, počeno ipd. – posodo vrzite proč. Taka posoda se namreč vsakič, ko jo vnovič uporabite, nekako »prisiljuje, trudi«, da bi še rabila namenu, za katerega je bila narejena, to pa ustvarja slab energijski vrtinec.

Stvari, ki nam niso všeč, slabo vplivajo na nas


Posode za jajčka, steklene kozarce za vlaganje in podobne reči, ki jih niste uporabili več kot eno leto, vrzite proč. Brez slabe vesti komu podarite ali vrzite proč posodo, vaze in druge reči za v kuhinjo, ki vam jih je kdo podaril in vam sploh niso všeč. Ne trpajte jih v malo dostopne omarice in predale, ne dajajte jih »na vrh« – uma ne morete pretentati, ta ve, da so tam in ga bremenijo. Znebite se tudi vrečk, ki jih niste uporabili vsaj že eno leto.

Ko boste delali inventuro gospodinjske opreme, se opirajte na dve merili – ali vam reč dobro služi in ali vam je res všeč. Če ne zadosti niti prvemu niti drugemu, je najboljše, da se je znebite. Pri tem se ne izgovarjate na »mogoče še kdaj prav pride«. Če se boste prepričali, se bo to najbrž tudi zgodilo.

Strogi bodite tudi pri pregledovanju gospodinjskih pripomočkov. Kdaj ste nazadnje uporabili aparat za hitro pripravljanje mehko kuhanih jajc? Kdaj ste se spomnili na opekač, ki leži zaprašen v omarici? Aparatov, ki jih domala ne uporabljate, tudi ne potrebujete – podarite jih komu, ki se jih bo razveselil. Povrh tega so vsi električni aparati viri električnega smoga in z radiestezijskega gledišča viri slabe energije, ki slabi zdravje, zato je boljše, da jih imate manj kot več.

Najbrž ni treba posebej poudarjati, da mora biti kuhinja zmeraj čista. Raztrgane, ožgane, popackane kuhinjske krpe vrzite proč – nikar jih ne obešajte »na razstavo«. Kljub čistoči pa prostor ne sme biti sterilen – kakor da ga nihče ne bi nikoli uporabljal. Kuhinja mora »živeti, ker daje življenje«.

Zaloga da, ne pa tudi skladišče

Ker kuhinja ponazarja blaginjo, je dobro, da imate v zalogi veliko živil. Po kitajskem izročilu naj bi zaloga pomenila bogastvo in v dom vabila srečo in zdravje. Vendar tudi pri zalogah živil ne smete pretiravati. Najprej nemudoma zavrzite vsa živila, ki jim je potekel rok trajanja. Poglavitna prvina feng šuja je kroženje energije. To naj vam bo merilo, koliko zaloge si narediti v shrambi in kuhinji.

Neko živilo ne bi smelo čakati na uporabo več kot mesec dni, razen morda začimb in čajev. Torej, imejte v zalogi dve vrečki špagetov, a naslednje kupite šele, ko boste eno vrečko že porabili. Podobno velja za sladkor, moko, riž in druga žita, olje, kis ipd. Redno praznite in polnite hladilnik – ne imejte v njem jogurtov, ki niso več uporabni, niti plesnivega sira ali na pol praznega kozarca kumaric, na katerega se niste spomnili vsaj že nekaj tednov. Tudi ostanki tri dni starega kosila ne sodijo več v hladilnik.

Vnesite svežino v zaloge


Če niste prepričani, ali imate v kuhinji ravno pravšnjo zalogo živil, naredite tale poskus. Ne kupujte ničesar, dokler ne pojeste vsega, kar imate spravljeno na policah. Presenečeni boste – nekateri brez nakupov zdržijo celo več mesecev!

Redno obnavljajte zalogo začimb in čajev. Začimbe in čaji, stari več kot leto dni, niso kaj boljši od slame – eterična olja in druge aromatične snovi so namreč iz njih že zdavnaj izginili. Pazite tudi, da bodo začimbe spravljene v posodah, najbolje steklenih, ki dobro tesnijo. Enako velja za posode za kavo in čaje.

Da bi bilo pri hiši vselej dovolj hrane, je dobro, da imate v zalogi zmeraj nekaj žit – kitajski mojstri feng šuja svetujejo riž, vi pa lahko uporabite katero koli drugo žito, ki ga radi jeste – denimo proso. Da bi v dom privabili čim več sreče in denarja, a tudi zdravja, naj bi bila na mizi ali na gospodinjskih omaricah zmeraj tudi skleda svežega sadja, lahko tudi zelenjave. A tudi ta naj ne bo samo razstavni predmet – sadje pridno jejte in ga sproti nadomeščajte s svežim.

Več škode kot koristi pa si naredite, če v taki skledi hranite gnilo sadje in zelenjavo, ker ste ju pozabili uporabiti. Potem je boljše, da imate na pultih plastično sadje in zelenjavo, ki daje vtis svežosti.

Na pultu ali na mizi imate lahko za krepitev blaginje tudi vselej vazo s svežim cvetjem in cvetoče lončnice. Zelenih rastlin, ki ne cvetijo, naj ne bi bilo v kuhinji.

Kje naj bo kaj?


Ni vseeno, kje v kuhinji hranite živila in kje posodo, gospodinjske aparate in čistila. Vse, kar denete v usta, bi moralo biti na policah, ki so, ko ob njih stojite, vsaj v višini vašega trebuha. Lahko so višje, nikakor pa ne nižje, denimo v višini kolen ali še nižje.

Žita, kruh, moko ipd. naj bi hranili v višini srca. Enako sadje in zelenjavo. Zato je dobro, da je hladilnik dvignjen od tal, če je to le mogoče. V shrambi, denimo, na nižjih policah hranite prazne kozarce za vlaganje ali steklenice, na višjih pa polne.

V kuhinji nižje police namenite gospodinjskim aparatom, čistilom, košu za smeti in podobno. Ker so vsa čistila nekakšni strupi – z njimi se bojujemo proti nesnagi –, naj bodo na najnižjih policah. Če jih imate na višjih, na energijski ravni v telo »prhate« strupe. Še najboljše bi bilo, da v kuhinji ne bi hranili hudih strupov – strupov za zatiranje miši, mravelj ipd., varekine idr.

Koš za smeti, lahko ga imate pod pomivalnim koritom, naj ima pokrov. Pomembno je, da ga redno praznite in po vsakem praznjenju, če je treba, tudi operete. Posoda za smeti ne sme zaudarjati!

Leva devetina prostora za zdravje in blaginjo


Po bagvi skrajna leva devetina katerega koli prostora, tudi kuhinje, pripada bogastvu. Zato je dobro, da imate v tem delu kuhinje spravljena živila, če pa je tam jedilna miza, imejte na njej skledo s svežim sadjem ali vazo ali cvetočo lončnico. Če ne veste natanko, kje je ta devetina, še pojasnilo. Narišite si tloris kuhinje tako, da so na spodnjem robu vrisana vhodna vrata vanjo. Tloris z mrežo razdelite v devet enakih delov. Na skrajni levi v kotu je devetina bogastva. Če ta del manjka, po izročilu prostora ne bi smeli uporabljati za kuhinjo, ker vam šibi zdravje in blaginjo.
Deli s prijatelji