NEZAHTEVNO

Če vam zmanjkuje časa, gojite kaktuse

Objavljeno 07. avgust 2011 22.34 | Posodobljeno 07. avgust 2011 22.34 | Piše: Mo. S.

Kaktusi preprostih oblik najlepše zasijejo v nenavadnih posodah

Če mislite, da kaktus potrebuje vročino, se motite

Ste odšli na dopust, a so se vam sobne rastline medtem posušile? Če imate kaktuse, se vam kaj takega preprosto ne bo zgodilo, saj je ta bodičasta puščavska rastlina zelo skromna, odpustila vam bo tudi, če je več tednov ne boste zalili. Kljub temu vam ponujamo nekaj nasvetov, kako z njimi ravnati, da bodo zasijali v kar najlepši luči.

Potrebuje zmerno temperaturo in svetlobo

Če mislite, da kaktus potrebuje vročino, se motite. Temperature se ponoči v puščavah lahko spustijo celo pod ničlo, zato ne bodite presenečeni, če bo ta rastlina preživela tudi zimo. Ker odlično zadržuje vodo, je zelo odporna tudi proti soncu, a kljub temu je boljše, da jo postavite na kraj z zmerno temperaturo in svetlobo; na balkon, ki je obrnjen proti jugu.

Nasad okrasite s kamenčki

Miniaturni kaktusi so najlepši v skupini, zato v široko in plitvo posodo posadite več rastlinic, mednje pa posujte bele kamenčke, ki bodo mini nasad popestrili. Kaktusi preprostih oblik bodo najlepše zasijali v nenavadnih, dekorativnih, pisanih posodah.

Zimo bo preživel skorajda brez vode

Od zgodnje pomladi do poznega poletja kaktus zalijte enkrat na teden, pozimi pa ga brez vode pustite dlje časa. A tudi poleti z vodo ne pretiravajte, saj se lahko kmalu zgodi, da bo začel gniti. Rad ima suh zrak, zato vam bo hvaležen, če ga pozimi pustite čim bolj pri miru.

Deli s prijatelji