SMRKASTIČNO

Bi živeli v hiši smrkcev?

Objavljeno 10. avgust 2011 23.22 | Posodobljeno 11. avgust 2011 08.15 | Piše: A. P.

Gobasta hiša s čudovitim razgledom se je znašla na nepremičninskem trgu

Slovita gobasta hiša

Odkar so se v kinematografih pojavili smrkci, je svet ponorel nad vsem, kar vsaj bežno spominja na ta prikupna drobna bitja.

Vrnitev simpatičnih modrih bitij

Prodajalne igrač so preplavile modre plišaste figure, bela pokrivala so postala modni hit, celo na nepremičninskem trgu so navihani gozdni škrati pustili svoj pečat. Očitno je film vzvalovil domišljijo ljudi, saj je marsikdo pripravljen na stežaj odpreti denarnico, da bi lahko živel v domovanju, ki spominja na hiške smrkcev, torej v gobi.

Na prodaj slovita gobasta hiša

Nepremičninski agent Rick Testa iz ameriške zvezne države New York si že mane roke, saj prodaja slovito gobasto hišo arhitekta Jamesa H. Johnsona. Svojevrstna stavba je v resnici iskala navdih v čipkah kraljice Anne, vendar je na moč podobna glivi, zato si je tudi prislužila tovrstni vzdevek. Hiša je sestavljena iz petih medsebojno povezanih diskov, ki so nameščeni v hrib na višini drevesnih krošenj. Dva razdelka sta spalnici, sredinski disk skriva kuhinjo in jedilnico, v četrtem je veličastna dnevna soba s kaminom, peti disk pa je terasa. Vsak razdelek stoji na močnem železobetonskem steblu, ki spominja na gobji bet. Diski so premera devet metrov in tehtajo zajetnih 80 ton. Skupne bivalne površine je preko 372 kvadratnih metrov, več kot dovolj prostora za vse smrkce tega sveta.

Unikatna je tudi notranjost

Gobja hiša je bila zgrajena leta 1971. Pri gradnji je sodelovala vrsta umetnikov, ki so okrasili pročelje in poskrbeli, da je notranjost domovanj kar se da unikatna. »Kot bi živel v umetnini. Vzdušje v domovanju se čez dan spreminja. To je resnično posebna hiša,« je prepričan Testa. Za hišo boste morali odšteti 800.000 evrov. Pekoč občutek rane v denarnici si boste lahko hladili z razgledom na slap ali z namakanjem v zunanjem džakuziju.

Deli s prijatelji