SVET ŠTEVILK

60 milijonov ljudi ljubi golf

Objavljeno 09. julij 2014 18.00 | Posodobljeno 09. julij 2014 18.00 | Piše: T. P.

Igra z zamahi je še nedavno veljala za prostočasno dejavnost premožne elite, danes pa je dostopna vsem in obenem del turistične ponudbe.

Čevlji, primerni za golf igrišče.

S podobno igro so že stari Rimljani izpolnjevali prosti čas in si obenem krepili telo. Pred štirimi stoletji je na Škotskem zraslo prvo igrišče in luč sveta je prvikrat ugledal sklop pravil. V minulem stoletju pa je golf nenadoma obnorel svet in si, četudi je še nedavno veljal za šport in prostočasno dejavnost premožne elite, po obli pridobil že več kot 60 milijonov privržencev. Igra na s skoraj z ravnilom pristriženih zelenicah namreč postaja vse dostopnejša in hkrati vse pomembnejši del turistične ponudbe. Tudi pri nas. Čeprav ga, polnega pravil in zapovedi, vendar ne more igrati kar vsakdo. Vsaj brez tečaja in dovoljenja ne.

Golf igrišče Bled: Naše največje in najstarejše igrišče za golf, ki sega v leto 1937 in katerega tekmovalna dolžina je kar dobrih šest kilometrov, velja tudi za eno najlepših v Evropi. Ljubitelji se lahko pomerijo kar na dveh. Na Kraljevem z 18 luknjami in Jezerskem z devetimi. Prva igra vsakomur osuši denarnico za 70 evrov, polovico manj pa druga.

Golf Grad Otočec: Srednjeveški Grad Otočec kraljuje nad 75 hektari zelenic, po katerih se podijo golfisti. Ti so sprva poskušali žogice spraviti v devet lukenj, z letom 2009 pa se jim je z nadgradnjo na 18 lukenj povečal obseg igre. Za igro 18 lukenj je treba odšteti petdesetaka, 30 evrov stane igra devetih lukenj, kdor pa se odloči za celodnevno zamahovanje s palico, mora iz denarnice izvleči 80 evrov. Skupna dolžina igrišča, ki se je leta 2007 in še leto pozneje ovenčalo z lento naj golf, je 6200 metrov, na njih se igralci spopadejo z 49 peščenimi in tremi vodnimi ovirami.

Golf Lipica: V sklopu naše znamenite kobilarne so dom našli tudi ljubitelji golfa, ki lahko – zgolj tu – preizkušajo znanje vse leto. Za igro devetih lukenj na igrišču, ki meri skoraj 3200 metrov, udeleženec odšteje 26 evrov, za igro 18 lukenj pa še dodatnih sedem. Kar se ob koncu tedna in med prazniki podraži za petaka.

Golf Trnovo: Na igrišče v bližini naše prestolnice, ki že sedem let vabi z devetimi luknjami in približno 2500 metri dolžine, so vabljeni vsi ljubitelji športa z žogico, saj tu ne potrebujejo dovoljenja! Igra devetih lukenj stanjša denarnico za dvajsetaka, igra 18 lukenj pa stane 32 evrov. In le štiri evre več, če si ljubitelji sprostitve omislijo celodnevno vstopnico.

Golf igrišče Diners: Na poti proti Gorenjski, v bližini starega Smledniškega gradu, se raztezajo fino pokošene zelenice tamkajšnjega igrišča z 18 luknjami. Ta osuši denarnico za šestdesetaka, igra devetih pa za 20 evrov manj. Ob čemer je športno udejstvovanje ob koncih tedna in med praznikih seveda dražje za petaka.

Golf igrišče Arboretum: V vonj cvetlic, ki puhti z bližnjega Arboretuma Volčji Potok, je ovito tamkajšnje igrišče z 18 luknjami in razdaljo 5452 metrov, golfist pa bo za udarjanje s palico odštel 45 evrov in petaka več ob koncu tedna. Igra devetih lukenj stane dobre tri desetake, kdor pa se odloči za celodnevno udejstvovanje, mora iz denarnice izvleči 65 evrov. 

Deli s prijatelji