VROČE

40 stopinj Celzija ne uniči mikrobov

Objavljeno 21. oktober 2011 12.29 | Posodobljeno 22. oktober 2011 11.31 | Piše: M. F.

Pri nizkih temperaturah ostane na obleki kar 94 odstotkov mikrobov

Pranje pri nizkih temperaturah ni dovolj učinkovito

Pranje perila pri nizkih temperaturah res zmanjšuje potrošnjo električne energije, lahko pa škoduje vašemu zdravju. Nizke temperature namreč ne pomorijo vseh bakterij, ki se zadržujejo na umazanem perilu, so odkrili na šoli za higieno in tropsko medicino v Londonu.

Na videz čisto ni dovolj

»Pranje pri temperaturah od 30 do 40 stopinj Celzija odstrani le 6 odstotkov mikrobov, že 60 stopinj pa je dovolj, da poginejo vsi,« pravijo strokovnjaki. Edini način za popolno odstranitev bakterij, virusov in drugih mikrobov je pranje perila na temperaturah, višjih od 60 stopinj Celzija. Če je perilo preobčutljivo za visoke temperature, je obvezna uporaba dezinfekcijskega sredstva v kombinaciji z detergentom.

»Obleka mora biti higiensko in vizualno čista, a ti dve stvari ne gresta vedno z roko v roki,« je povedala profesorica Sally Bloomfield. Da boste prepričani, da ste se znebili vse nesnage, jo je treba prati pri vsaj 60 stopinjah, se z njo strinja virolog John Oxford.

Kje velja še posebna previdnost

Na spodnjem perilu se lahko zadržujejo bakterije Staphylococcus aureus in E. coli, zato ge perite ločeno ali v kombinaciji s posteljnino ter brisačami in vedno pri visokih temperaturah. Prav tako tudi oblačila dojenčkov. Pri njih se namreč imunski sistem še razvija in so zato izjemno dovzetni za različne okužbe. Ob vsem tem pa ne pozabite tudi na redno čiščenja pralnega stroja, predvsem bobna in dozirne posode.

Deli s prijatelji