BREZ NEPOTREBNE KRAME

10 načinov, kako na počitnice vzeti čim manj

Objavljeno 23. junij 2014 16.20 | Posodobljeno 23. junij 2014 16.21 | Piše: B. G.

Ne glede na to, ali greste poležavat na plažo ali pohajkovat po evropskih prestolnicah, so osnovne stvari, ki spadajo v kovček, enake. Letos poskusite s seboj vzeti čim manj krame in si s tem olajšajte pripravljanje prtljage.

Poskrbite, da bo vaš kovček tako lahek, da ga boste lahko nosili sami.

Večina ljudi oziroma žensk ima navado, da za počitnice spakira preveč stvari, zato se naučite, kako na potovanje vzeti le tisto, kar resnično potrebujete. Spodaj preberite, kako zmanjšati količino prtljage ne glede na to, ali greste na sproščujoče počitnice, raziskovalno popotovanje ali na službeno pot.

Osredotočite se na ločene kose

Ko boste pregledovali garderobo, izberite kose, ki jih lahko kombinirate med sabo; najljubše kavbojke ali hlače, dve krili in tri majice. Iz vseh teh kosov lahko ustvarite kar devet stajlingov! Morda boste potrebovali še dve obleki, a raje razmislite, če imate še kakšen ločen kos, ki ga lahko kombinirate s krilom, ki je že v kovčku. Prava majica s pravim krilom lahko naredi boljši vtis kot navadna obleka.

Zvijanje namesto zlaganja

To je eden najboljših napotkov za boljše pakiranje. Z zvijanjem boste morda prihranile nekaj prostora, a najpomembnejše je, da se boste izognile temu, da bi se vaša oblačila zmečkala.

Uporabite pripomočke za pakiranje

Med pakiranjem manjših stvari (kot je kozmetika) vsekakor uporabite priročne torbice, ki bodo poskrbele za to, da bo vse ostalo na svojem mestu. Vakuumske vrečke za obleke so sicer priročne in z njimi lahko prihranite prostor, a v njih se obleke lahko precej zmečkajo, zato razmislite o njihovi uporabi.

Ne spakirajte poceni stvari

Če hočete spakirati čim manj stvari, v kovček ne dajte ničesar, kar lahko na počitnicah kupite za prav tako malo denarja. Če vam primanjkuje prostora in imate v kovčku stvar, za katero ste odšteli manj kot 10 evrov, jo mirno pustite doma. Pri kozmetiki se osredotočite na osnovne pripomočke.

Izberite prave modne dodatke

Če boste spakirali manj oblek, so modni dodatki pomembnejši, a ne napolnite prtljage z vsako verižico in šalom, ki jih imate. Namesto tega izberite dodatke, ki se bodo skladali z večino oblek. Na ta način vam ne bo težko sestaviti stajlinga.

Zapolnite prav vse kotičke

Med pakiranjem obutve razmislite, kako lahko izkoristite prazen prostor v njih; manjše stvari, ki gredo v čevlje, zložite v plastične vrečke in jih zatlačite v čevelj. Če hočete prihraniti še več prostora, največje in najokornejše čevlje obujte za pot do destinacije, manjše pa spakirajte v kovček.

Manj oblek in več spodnjega perila

Dejstva, da ste s seboj prinesli preveč spodnjega perila, najbrž ne boste obžalovali, poleg tega pa ne zavzame veliko prostora. S seboj vzemite staro perilo, ki ga nameravate vreči stran, kar lahko storite kar na počitnicah. Enako lahko storite tudi s starimi oblačili.

Ne pozabite na večnamenske kose

V kovčku vedno naredite prostor za kose, ki jih lahko uporabite na več načinov in jih lahko oblečete za več priložnosti; denimo obleko na preklop in tuniko lahko nosite tako na plaži kot zvečer v restavraciji. Priročne so tudi obleke, ki jih lahko nosite brez naramnic ali samo na eni rami. Od nje boste imeli veliko več kot od obleke, ki se nosi samo na en način.

Omejite ličila

Spakirajte le najosnovnejše in tisto, kar boste resnično uporabile. Če boste počitnikovale na plaži, lahko veliko stvari pustite doma in koži privoščite malo oddiha od ličil. S seboj vzemite stvari, ki jih lahko uporabite na več načinov; šminko lahko uporabite tudi kot rdečilo. Rahlo jo namažite na ličnice, potem pa s prsti razmažite.

Oblikovalnike las pustite doma

Če se odpravljate poležavat na plažo, kovčka ni treba zapolniti z ravnalnikom za lase ali s kodralnikom. V drugačnem podnebju bodo vaši lasje že tako v stresu, zato jim vsaj na počitnicah privoščite malo počitka. Če greste na službeno potovanje, si omislite manjše različice ravnalnikov in kodralnikov, ki jih zdaj lahko kupite v vsaki bolje založeni drogeriji.

Deli s prijatelji