POMEMBNO

Ženskam seks ni prioriteta

Objavljeno 21. avgust 2011 17.44 | Posodobljeno 21. avgust 2011 19.33 | Piše: M. F.

Prej se naveličajo seksa s stalnim partnerjem

Razmišljanje o nekom drugem
Zgolj četrtina žensk meni, da seks pripomore k njihovemu dobremu razpoloženju, medtem ko so druge prepričane, da neredni spolni odnosi ne zmanjšujejo kakovosti njihovega življenja, odkriva mednarodna raziskava, izvedena v 21 državah med več kot 21.000 ženskami. Raziskovalci so z njo skušali odkriti, zakaj seks več pomeni moškim kot ženskam in zakaj ga te pogosto zavračajo, zlasti starejše od 30 let.

Odkrili so, da se ženske prej (že po dveh letih) naveličajo seksa s stalnim partnerjem. Največkrat zaradi pomanjkanja kreativnosti, ponavljajoče se rutine in prekratke predigre. Drugi razlogi, zaradi katerih ženske zavračajo seks, so še prezaposlenost, utrujenost zaradi gospodinjskih obveznosti in vzgoje otrok, nezadovoljstvo s svojo zunanjostjo in hormonske spremembe.

»Mit, ki pravi, da imajo ženske enako razvit spolni nagon kot moški, so zanikale že številne raziskave. Realnost je namreč nekoliko drugačna. Ženske seksa ne postavljajo na prvo mesto, saj so v družinskem življenju mnogo bolj kot moški obremenjene z vsakodnevnimi opravili, zato jim za posteljne radosti zmanjka energije in se jim raje odrečejo ali pa jim postanejo zgolj obveznost,« domneva avtorica raziskave profesorica Bettina Arndt in hkrati tolaži vse moške, da ni le njihova draga tista, ki jo zvečer pogosto ‘boli glava‘.

Deli s prijatelji