VSI UČINKI

Zato se po seksu ne morete nehati smejati

Objavljeno 14. april 2017 22.30 | Posodobljeno 14. april 2017 22.30 | Piše: M. F.

Motite se, če menite, da je smeh najboljše zdravilo.

Učinki so opazni še dolgo po zaključku.

Zagotovo vas bo katero od naslednjih dejstev o telesni ljubezni pripravilo do tega, da se boste pogosteje predajali tej zabavni in tudi na moč zdravi dejavnosti.

Koktajl hormonov

Še 48 ur po dobrem seksu je težko z obraza izbrisati nasmeh. Ljudi namreč med telesno ljubeznijo preplavi občutek zadovoljstva, ki je posledica sproščanja hormonov sreče, njihov vpliv pa je opazen več ur po zaključku dejanja. Močni oksitocin in endorfini pa niso zaslužni le za dobro počutje, temveč delujejo tudi kot naravna zdravila proti bolečini.
Študije so pokazale, da je celo hitri seks učinkovitejši od aspirina in podobnih zdravil. Hormoni, ki se sproščajo med njim, namreč zmanjšujejo občutljivost na bolečino in to brez stranskih učinkov.

Na boljšem tudi lepota

Igranje med rjuhami čudodelno vpliva na kožo, saj žensko telo med seksom proizvaja več estrogena, ki koži zagotavlja sijaj. Redna telesna aktivnost ob tem pomaga v bitki s kilogrami in pri oblikovanju telesa. Pol ure seksa na telo deluje tako, kot 15 minut teka. Za vsako, v postelji aktivno preživeto minuto, boste porabili pet kalorij. Edina telovadna naprava, ki jo torej potrebujete, je partner.

Namesto parfuma

Seks lahko nadomesti parfum. Med njim se namreč sproščajo feromoni, ki so zaslužni za močno fizično privlačnost med partnerjema. Ženske podzavestno prepoznajo moške feromone, kar junaka naredi spolno zanimivega.

Boljši od kave

Vsak dan, ki ga začnete z intimnim aktom, je lahko dober, trdijo znanstveniki. Študije kažejo, da so ljudje, ki se zjutraj predajo akciji, bolj zdravi in srečnejši od onih, ki si privoščijo skodelico kave ali čaja brez gimnastike v postelji.

Proti gripi in prehladu

Tisti, ki se redno ljubijo, imajo močnejši imunski sistem in redkeje obolevajo za gripo in prehladom od onih, ki seks postavljajo na stranski tir. Prav tako imajo manj težav s spanjem. Dober spanec jim omogoča hormon prolaktin, ki se sprošča med spolno vzburjenostjo (zato nekateri po njem tako hitro zaspijo).

Za zdravje prostate

Dobra novica za ženske je še, da seks v kasnejši dobi deluje kot pomladitvena nega in blaži videz gub, moškim pa omogoča zdravje prostate. Raziskave so pokazale, da je z rednim spolnim življenjem tveganje za raka na tem organu mogoče zmanjšati za polovico.

Daljše življenje

Vse to dokazuje, da seks podaljšuje življenje, kar je pokazala tudi študija, v kateri je sodelovalo 3500 posameznikov, starih od 18 do 102 let. Seks trikrat na teden lahko glede na njene izsledke življenje podaljša za deset let.

Brez izgovorov

Libido s pogostostjo spolnih odnosov raste, prav tako reden seks povečuje elastičnost in prekrvavljenost vagine, pravi Lauren Streicher, profesorica ginekologije na univerzi v Chicagu.

Manjše tveganje za sladkorno bolezen

Pri ženskah, ki redno vadijo in na teden opravijo 150 minut kardio vaj ter 60 minut treningov za moč, je tveganje za diabetes tipa dve dvakrat manjše kot pri tistih, ki ne telovadijo. Med vadbo sodi tudi seks, saj je v eni uri z njim mogoče potrošiti 500 kalorij.

Poljubi za zdrave zobe

Poljubljanje spodbuja nastajanje sline, ta omogoča čiščenje zob in v ustih niža kislost. Poljub na zobe deluje podobno kot žvečilni gumi brez sladkorja.

Ohranja zdrave možgane in dober spomin

Tako kot vadba tudi spolna aktivnost pospešuje prekrvavljenost v možganih, kar se kaže v boljši koncentraciji in zbranosti ter v starosti varuje pred demenco.

Proč z depresijo

Seks spodbuja nastajajte oksitocina, ki se sprošča tudi med vadbo in meditacijo ter blaži tesnobo in simptome depresije.

Deli s prijatelji