ZAOBLJUBA

Zakon seks le še začini

Objavljeno 26. januar 2013 21.10 | Posodobljeno 26. januar 2013 21.12 | Piše: E. B.

Zaobljuba prinaša številne prednosti v spolnosti: odkrite pogovore, drznost, inovativnost, prižgano luč v spalnici, pomiritveni seks ...

Zakon prinese sproščenost med rjuhami.

Ali poroka sploh kaj spremeni v razmerju? Vsekakor, odgovarjajo spolni terapevti in zatrjujejo, da se seks po zaobljubi – občutno izboljša!
Ključni sta sproščenost in bližina med partnerjema, ki spodbujata k odkritosti, odpravljata občutke negotovosti in krepita zaupanje, kažejo ugotovitve ameriških strokovnjakov: v zakonu je več pogovorov o spolnih odnosih, dotikih, intimi, orgazmih, o prijetnih in tudi manj prijetnih izkušnjah, zadržkov pa je z leti čedalje manj. Nedepilirani bikini predel, ne najbolj izzivalno spodnje perilo in ne najbolj bleščeč nastop moškega so lahko na začetku razmerja ovira ali vsaj nerodnost, zakonska zveza pa takšnim spodrsljajem ne namenja pretirane pozornosti: partnerja se po dolgih letih poznanstva in zaupanja ne obremenjujeta zaradi podrobnosti in se raje ukvarjata s pomembnimi pogledi na skupno življenje. Mimogrede, prižgana luč – pri ženskah prepovedana, pri moških pa tako zaželena – sčasoma postane neopazna, a vzburljiva stalnica ... Spočetje otroka? Nič ni boljšega od seksa brez zaščite v upanju na mali čudež, povedo izkušeni. A strokovnjaki opozarjajo na morebiten stres, ki lahko ohromi zakonca, če nosečnosti ni v pričakovanem času: golo doseganje cilja namreč prinaša neželeni pritisk in breme, najhitrejša pot do zanositve pa sta nedvomno zabava in užitek.

Partnerja se po več skupnih letih najbolje vesta, kako zadovoljiti drug drugega

In ko zanositev vendarle pride, prinese ne le veselje, temveč tudi – podivjane hormone. Ženske so namreč med nosečnostjo izjemno čuteče, spolna sla neverjetno okrepljena, orgazmi pa intenzivnejši kot kadar koli. Erotične sanje so pri mnogih pogoste spremljevalke v mesecih pričakovanja, želje po raziskovanju in novostih pa brezmejne, vsaj ko se partnerja znebita nesmiselnega občutka, da lahko s spolnostjo kakor koli škodujeta otroku. In tudi zakonci brez otrok se z leti radi podajo v eksperimentiranje, kar pa lahko omogoči le neomajno zaupanje. Divje igrice, filmi za odrasle in spolne igračke? Vsekakor, kajti monotonija je sovražnica zakonske zveze! Kar pa ne pomeni, da je treba seksati pogosto: redna intima v nasprotju s prepričanji ni ključna za ohranjanje trdnosti razmerja, kajti povezanost vzdržujemo tudi drugače, pomembno pa je, da je spolnost kakovostna.

Partnerja se po več skupnih letih zelo dobro poznata in v trenutkih bližine najbolje vesta, kako zadovoljiti drug drugega in se popeljati do nepopisnih užitkov. Ne pozabimo niti, da se okusi in želje z leti spreminjajo, zato bodite dojemljivi za partnerjeve spolne apetite in z zanimanjem spremljajte spremembe ter predloge.

Ne zanemarite številnih plati užitka

Seks na hitro, čeprav izjemno priljubljen in razburljiv, ni vedno najprimernejši, opozarjajo strokovnjaki. Zakonci so običajno mojstri na tem področju, sploh tisti z otroki, a pri tem prepogosto zanemarijo številne plati užitka. Pomanjkanje časa ni nujno krivo za pomanjkljivo spolnost, še pristavljajo, priložnosti za bližino je mnogo več, le izboriti si jih je treba! Spogledovanje, poredna darilca in žgečkljivi esemesi so odlični za podžiganje strasti ter krepitev sladkega pričakovanja in nikakor ne pomenijo nezrelosti, zato jih ne gre zanemariti! Če gremo še korak dlje, nekateri zakonci so strokovnjaki za umazane in drzne igrice. Ste preutrujeni za seks, ker ste vse popoldne, denimo, likali? Morda lahko partnerja privabite k gospodinjskim opravilom in ga poplačate s posteljnim užitkom – a previdno, da se vajin odnos ne prelevi v poslovni dogovor, vsekakor pa se izogibajte izsiljevanju, ki užitek kaj hitro pokonča. Izčrpanost zaradi preštevilnih obveznosti je lahko izjemno nevarna za razmerje, zato jo je treba odpravljati s skupnimi močmi: čim večkrat si privoščita krajši oddih v dvoje in obudita začetno zaljubljenost! In še za konec, pomiritveni seks. Težave in nesoglasja so v skupnem življenju neizogibni, marsikdo se je v postelji tudi že pobotal. Strasti, ki se z jezo in vpitjem le stopnjujejo, se lahko tudi uspešno prelijejo v spolno slo in nepozabne užitke, a pazite, da prepirov ne začnete izkoriščati kot afrodiziak za odličen seks.

Deli s prijatelji