ŠTEVILO

Za srečo idealno število partnerjev

Objavljeno 21. april 2017 22.40 | Posodobljeno 21. april 2017 22.51 | Piše: M. F.

V človeško naravo je vsajena potreba po privrženosti eni osebi.

Ključ do sreče je zrel, izpolnjujoč in monogamen intimni odnos.

Mnenja okoli idealnega števila spolnih partnerjev so deljena. Popularne televizijske serije nekako namigujejo, da je ključ v čim širšem spektru ljubimcev, ki jih spustimo v življenje. Pomislite samo na serijo Seks v mestu ter brezštevilne avanture, ki so jih doživele Carrie, Charlotte, Miranda in Samantha. V štirih sezonah nadaljevanke so skupaj spale kar s 95 ljubimci (in ljubimkami). A dejstvo, da življenje ni film, potrjuje tudi ameriški urad za ekonomske raziskave.

Kaj pa resnično življenje?

Ta je izvedel študijo, katere cilj je bil ugotoviti število spolnih partnerjev, ki naj bi prinašalo srečo. V njej je sodelovalo 16.000 odraslih moških in žensk hetero- ter homoseksualne spolne usmerjenosti. In kaj so pokazali izsledki? Najsrečnejši so bili tisti, ki so imeli enega partnerja. Kot so zaključili avtorji študije, je v človeško naravo vsajena potreba po privrženosti eni osebi, ob kateri je nekdo srečen, zadovoljen in izpopolnjen. Iz odgovorov sodelujočih je bilo razvidno, da je ključ do sreče v monogamnih odnosih ter v popolni intimnosti z eno osebo.

A ne glede na »romantične« rezultate obstaja veliko število ljudi, ki v iskanju sreče vstopajo v spolne odnose z velikim številom parterjem, kar v končni fazi ne prinese želenega.

Seveda gre pri tem dodati, da za srečo še zdaleč ni dovolj zgolj monogamni odnos, temveč je, tako za moške kot za ženske, pomembno, da je ta srečen, zrel in izpolnjujoč.

Deli s prijatelji