NA ENEM MESTU

Vse skrivnosti klitorisa

Objavljeno 24. julij 2014 22.00 | Posodobljeno 24. julij 2014 22.00 | Piše: M. F.

Podoben je penisu, večji je, kot ste mislili, in pri vsaki je drugačen.

Vsaka ženska je drugačna, njene genitalije pa tudi.

Glede na to, da je klitoris oziroma ščegetavček razmeroma majhen, je vendar zelo učinkovit spolni organ. Omogoča temeljito spolno potešitev, je pa še vedno poln skrivnosti. Poglejte si nekaj dejstev o njem. 

Izjemno je občutljiv

Na njem je najmanj 8000 živčnih končičev, medtem ko jih je na penisu »zgolj« 4000. Prav zato je najobčutljivejši ženski organ, njegova stimulacija pa vpliva še na 15.000 živčnih končičev povsod po telesu.

Večji, kot bi si mislili

Vidna ali zaznavna na otip je zgolj njegova četrtina. Njegov preostali del je skrit v telesu. Sestavljajo ga glavica, kožica, erektilno tkivo, žleze in tako imenovane noge. Vidna je samo njegova glavica.

Raste

Klitoris zaradi hormonskih sprememb v ženskem telesu marljivo raste. Do konca pubertete se poveča za skoraj dvakrat, pri 32 letih je štirikrat večji, po menopavzi pa kar sedemkrat večji kot ob rojstvu.

Podoben je penisu

Pri fetusu je šele v 12. tednu mogoče določiti spol, do tedaj so zametki klitorisa oziroma penisa enaki. Izhajata torej iz istega genitalnega tkiva. Med vzburjenjem se ščegetavček tako kot penis poveča.

Imajo ga vse ženske

Imajo ga vse samice sesalcev, le ljudje pa ga uporabljajo za doseganje spolnega vzburjenja.

Klitoris in orgazem

Vaginalni orgazem je mogoč, a doživi ga le majhen delež žensk. Pri drugih je potrebna neposredna stimulacija klitorisa.

Operacije

Nekatere ženske se odločijo za kirurški poseg, s katerim se s klitorisa odstrani ovoj oziroma kožica, s čimer še povečajo njegovo občutljivost. Prav tako ga je mogoče povečati ali zmanjšati. Samo v ZDA se je leta 2012 več kot 2000 žensk odločilo za njegovo pomlajevanje. Sicer pa so operacije dokaj tvegane in jih večina strokovnjakov odsvetuje.  

Vsak je drugačen

Nekateri so majhni, drugi veliki, eni bolj skriti, drugi opaznejši. Nekateri se med vzburjenjem povečajo, drugi skrijejo pod kožico. Nekateri potrebujejo večjo stimulacijo, za druge je dovolj že rahel dotik. Kakor je drugačna vsaka ženska, je drugačen tudi njen najskrivnostnejši spolni organ.

Deli s prijatelji