NASVETI

Vlažna nožnica ne pomeni vedno, da je ženska pripravljena

Objavljeno 04. avgust 2011 22.00 | Posodobljeno 04. avgust 2011 22.00 | Piše: M. F.

Najboljše, da jo preprosto vprašate, ali si želi več predigre

Predigra je pomembna, da se partnerica sprosti in primerno navlaži
Čeprav se med poljubljanjem in dotiki strasti razplamtijo in moški čuti, da je njegova partnerica prav tako zagreta kot on sam, že po nekaj trenutkih lahko pride do razlike v spolni vzburjenosti. Največkrat se to zgodi, kadar moški v navalu strasti stori nekaj, kar njegovi ljubimki ni všeč. Morda je dovolj že to, da prehitro prestavi v višjo prestavo, trdi dr. Emily Nagoski z univerze v Indiani, ki je svojo raziskovalno kariero posvetila seksu.

Ni pomembna le vlažnost

»Navlaženje nožnice je pri ženskah naravni proces, povezan z vzburjenostjo. Vendar pa vlažna nožnica ne pomeni vedno, da je ženska popolnoma pripravljena na penetracijo,« pojasnjuje Nagoskijeva in dodaja, da se predvsem mlajše ženske in tiste, ki imajo novega spolnega partnerja, hitreje navlažijo. Zaradi hormonskih vplivov ali odziva možganov na posamezna dejanja, pa lahko nožnica nenadoma začne proizvajati manj sluzi, čeprav so še naprej vzburjene. Prav zato potrebujejo več predigre. Vsaj 10 do 15 minut, da se njihovo telo na nadaljnje akcije res dobro pripravi. Penetracija ob suhi nožnici namreč ni zgolj neprijetna, ampak je lahko tudi boleča.

»Pri moških je želja po seksu neposredno povezana z erekcijo, pri ženskah pa so zadevi seveda drugačne,« svoja dognanja o ženski seksualnosti pojasnjuje spolni terapevt Ian Kerner in poudarja, da morajo biti moški pri ženski pozorni tudi na druge kazalce, ki jim lahko povedo, kdaj je njihova draga popolnoma pripravljena na spolni odnos.

Kdaj je torej prižgana zelena luč?

V trenutku popolne vzburjenosti žensko telo postane mehko, roke in noge so popolnoma sproščene, trebuh pa napet. Pospeši se tudi dihanje.

»Da pa ne boste preveč obremenjeni z opazovanjem telesa vaše drage in štetjem njenih vdihov, bo najboljše, da jo preprosto povprašate, ali si morda želi še več predigre. Lahko tudi počakate, da sama neposredno ali z namigi izrazi željo po nadaljevanju,« predlaga Kerner in dodaja, da moški ne smejo dobivati kompleksov zaradi svojih spolnih veščin, kadar se jim dozdeva, da segrevanje njihove drage predolgo traja. Vse dotlej, dokler se trudijo, da bo seks nepozabno doživetje za oba, so namreč izvrstni ljubimci.

Deli s prijatelji