MOŠKA BRADA

V njej je nekaj božjega

Objavljeno 11. februar 2015 18.30 | Posodobljeno 11. februar 2015 18.30 | Piše: Katja Cah

Klic po pravi moški energiji se izraža tudi v vrnitvi brad.

Rokometaš Miha Žvižej ima prav zares bohotno. Z bolj sramežljivo različico mu sledi starejši brat Luka.

Spet so postale simbol moči in modrosti, gladko pobriti obrazi pa vse pogosteje predstavljajo fantke, ki nočejo ali ne zmorejo odrasti. Ne le od civilizacije umaknjeni umetniki, tudi kopica najbolj priljubljenih hollywoodskih zvezdnikov že nekaj časa prisega na bolj ali manj urejeno poraščen obraz, kar jim daje videz neukrotljivih, zapeljivih intelektualcev, sploh če si pustijo rasti tudi malo daljše lase. Ta podoba je stara kot človeštvo.

Le za prave junake

Jezus in že prej egipčanski bogovi ter vladarji so nosili brado, pa seveda junaški, častni Vikingi z evropskega severa, verujoči v več bogov. Niso bili umazanci, kot lahko beremo v nekaterih zapisih krščanskih menihov, temveč je bilo umivanje del njihovega vsakdanjega obreda. Prav oni naj bi izumili milo in ga predstavili Rimljanom.

Ščiti pred škodljivimi vplivi

Mnogi vedo, da lepo negovana brada ne poudarja le njihove moškosti, ko izostri linije obraza, temveč ščiti kožo pred škodljivimi vplivi okolja, jo ohranja mlado. Včasih tudi skrije neželeni podbradek.

Navdih iz sveta slavnih

Seveda je treba izbrati takšno brado, ki najbolj pristaja obrazu. V navdih pri iskanju prave oblike naj bodo izbrani očarljivci iz sveta slavnih na izbranih fotografijah.

Miha Žvižej o svoji bradi

»Ne gre za kakšno stavo, ampak je to izključno stil, ki mi je všeč, pa če je hostarski, hipsterski ali vikinški. Vikingi so mi bili sicer vedno kul, spoštovanja vredni možje, verjetno imam to iz otroštva, ko sem na kasetah poslušal Viking Vike. Resda traja nekaj časa, preden brada takšne dolžine zraste, ampak poleg osebne higiene ne zahteva posebne nege. Obveza je olje, ki ga vtreš po tuširanju, in to je to. Kdor hoče brado, jo mora imeti izključno zato, ker se sam tako počuti najbolje, ne glede na to, kaj pravijo drugi. Dobro je ustvariti tudi lep kontrast med brado in frizuro. Najboljši nasvet, ki sem ga slišal, je: 'Let it grow and you'll know when to cut it!' (Pusti si jo rasti in vedel boš, kdaj jo je treba postriči.)« 

Deli s prijatelji