PREVARANTSKO

Tudi pri skokih čez plot dvojna merila

Objavljeno 20. avgust 2011 19.03 | Posodobljeno 20. avgust 2011 23.30 | Piše: M. F.

Malce o varanju

Da bi zaljubljenost prerasla v ljubečo zvezo, je treba veliko truda, predvsem pa je potrebna odločitev.

Nemški psiholog Ragnar Beer je opravil zanimivo raziskavo, v kateri je pod drobnogled vzel varanje. Ker si je želel ustvariti kar najjasnejšo sliko, je za sodelovanje poprosil tiste, ki so že skočili čez plot, in tiste, ki so bili prevarani. Prišel je do zanimivih rezultatov.

Ne, ne varajo le moški

Podatki so pokazali, da so ženske nezveste prav v tolikšni meri, kot moški. Res pa je, da predstavniki močnejšega spola svoje dejanje raje ponovijo: približno 22 odstotkov tistih, ki so prevarali svoje boljše polovice, je to storilo vsaj s tremi različnimi ženskami, medtem ko je žensk, ki bi čez plot skočile z več moškimi »le« 15 odstotkov.

Kaj sploh je prevara?

Za nekatere je to že spogledovanje, za večino, 90 odstotkov vprašanih pa je njen glavni element spolni akt. Žal pa prevaranti niso preveč previdni in odgovorni: le dobra polovica jih med svojimi podvigi uporablja kondom, preostali pa ogrožajo svoje in zdravje stalnih partnerjev ali partneric.

Kritična leta

Čeprav je po ljudskem verovanju za zvezo kritično sedmo leto, je raziskava dokazala, da se težave začno pojavljati mnogo prej. V tretjem letu se namreč število prevar bistveno poveča. Moški svojo stalno partnerico največkrat prvič prevarajo med tretjim in šestim letom zveze, ženske pa zadovoljstvo v tuji postelji začno iskati med tretjim in desetim letom.


Kdo je kriv?

Zanimivo je dejstvo, da po odkritju prevare kar 70 odstotkov predstavnikov močnejšega spola zanjo krivi moškega, s katerim jih je njihova draga prevarala, le 30 odstotkov pa odgovornost za skok čez plot pripisuje partnerici. Ženske so nekoliko realnejše: 68 odstotkov jih za dejanje krivi svoje partnerje.

Prevara ne ostane skrita

Čeprav prevaranti menijo, da so v svojem početju previdni, 48 odstotkov prevaranih moških in 53 odstotkov žensk čuti, da v zvezi ni vse tako, kot bi moralo biti, večina pa jih za dogajanje za svojim hrbtom izve s pomočjo preverjanja mobitelov, elektronske pošte ali povsem po naključju. Da je resnico težko priznati, dokazuje podatek, da le 30 odstotkov žensk in 24 odstotkov moških svoje dejanje ob soočenju tudi prizna.

Moški so vztrajnejši

Seks za eno noč namreč večkrat spremenijo v daljše razmerje; 41 odstotkov se jih zaplete v zvezo, ki traja vsaj en mesec, medtem ko je to pripravljeno storiti le 29 odstotkov žensk. Toliko o zvestobi nezvestih ...

Dvojna merila

Kljub vsemu pa prevaranti niso povsem brezčutni. Kar 80 odstotkov jih je namreč priznalo, da svojega stalnega partnerja ljubijo. Najsmešnejše v celotni zgodbi pa je to, da jih več kot polovica prav zvestobo označuje kot pomembno sestavino ljubezenske zveze – očitno si niso prečitali njene definicije v kakšnem slovarju ali pa le dojemajo počasneje.

Deli s prijatelji