NEZVESTOBA

Strokovnjakinja razkriva: To so najpogostejši vzroki za varanje

Objavljeno 08. december 2017 21.30 | Posodobljeno 08. december 2017 21.30 | Piše: M. F.

Zapostavljenost in ponujena priložnost velikokrat napeljeta na skok čez plot.

Skoki čez plot so za nekatere sredstvo za krepitev samopodobe.

Monogamija je ideal večine, ki so v zvezi. A ideali velikokrat ne sovpadajo z resničnostjo in prevare so dejstvo, s katerim se soočajo preštevilni pari. Tako po poročanju britanskega Independenta vara kar petina Britancev v zvezi, pretiranih razlik med spoloma ni. Medtem ko se moški težko uprejo seksi kolegicami na delu, se ženske največkrat v zunajzakonske vode podajajo z moškimi prijatelji ali s sosedi. Kaj pa je tisto, kar tehtnico najpogosteje prevesi v korist afere, razkriva strokovnjakinja za zveze, Dee Holmes.

Zapostavljenost

Kadar se nekdo v zvezi počuti zapostavljenega, ker partner veliko časa preživi na delu, ob hobijih in mu ne posveča dovolj pozornosti, se kaj hitro lahko odloči za skok čez plot. »Ta motivacija za varanje ni nič drugega kot klic po pozornosti in je jasen znak slabe komunikacije med partnerjema,« je povedala Holmesova.

Spolno nezadovoljstvo

Nobeno presenečenje ni, če par preredko skoči med rjuhe ali se v spalnici porajajo druge težave, to enega od partnerjev napelje k temu, da spolno zadovoljstvo poišče drugje. Po mnenju strokovnjakinje je prav spolno nezadovoljstvo najpogostejši povod za prevaro, vzroki zanj pa so večplastni, saj je običajno odsev drugih težav v zvezi.

Priložnost

Nekateri posamezniki želijo z varanjem zgolj začiniti svoje življenje ter vanj vnesti več razburljivosti. »Odnosov mnogi ne jemljejo resno, zdijo se jim kot igra in ne razmišljajo, kako z nepremišljenim dejanjem lahko prizadenejo drugo stran. Radovednost in priložnost sta tisti, ki jih pripravita do skoka čez plot, čeprav bi zase trdili, da jim v stalni zvezi prav nič ne manjka,« je povedala terapevtka.

Negotovost

Še en močan motiv za prevaro je pomanjkanje samozavesti. Ta lahko izvira iz zunanjega videza, neuspeha na delu, celo starosti. »Nekdo hoče dokazati, da je poželjiv, da je še vedno mlad in vendarle ima svojo ceno, zato sredstvo za dokazovanje in krepitev samozavesti najde v skoku čez plot,« pojasnjuje Holmesova.

Navada

Nekaterim pa monogamija preprosto ni pisana na kožo. Vseeno se sicer spustijo v odnos, a v njem ne najdejo zadoščenja. Čeprav se trudijo, da bi svoje vzorce vedenja spremenili, preprosto ne morejo sprejeti dejstva, da bi morali za vedno ostati ob eni osebi, zato v vseh odnosih varajo. Kar pa ne pomeni, da njihova dejanja prevaranega ne bolijo in ne prizadenejo.

Deli s prijatelji