VPLIV RAZMERJA

Srečna zveza in kilogrami

Objavljeno 15. december 2017 21.40 | Posodobljeno 15. december 2017 21.42 | Piše: M. F.

Skupni obroki, spremenjene prehrambne navade in manj aktivnosti so krivi za kopičenje kilogramov.

Zdravega načina življenja kljub razmerju ne gre zanemariti.

Študija, ki so jo izvedli znanstveniki z univerze Glasgow, je razkrila, da se v prvem letu skupnega življenja novopečeni zakonci v povprečju zredijo za dva kilograma. Tisti, ki skupaj zaživijo v zunajzakonski zvezi, pa se redijo še hitreje in že zgolj po treh mesecih idile pod isto streho pridobijo približno 1,8 kilograma.

Drugačen slog življenja

Prehranska strokovnjakinja in dietetičarka Catherine Hankey, ki je študijo vodila, je izsledke pojasnila z dejstvi, da po tem, ko par začne skupno življenje, hrana postane središče njegovega življenja. »Zaljubljenci skupaj kosijo, večerjajo in drug od drugega prevzemajo prehrambne navade. Istočasno so manj aktivni. Ker so zapustili svet zmenkov, postavi ne posvečajo več tolikšne pozornosti,« je znanstvenica povedala za Sunday Times in dodala, da bi mladi pari vendarle morali več pozornosti namenjati zdravju, teži in navadam prehranjevanja. Pridobivanje kilogramov in debelost namreč slabo vplivata tako na samozavest kot tudi na sam odnos.

Življenjske spremembe in teža

Druge študije so pokazale, da ljudje težo pogosto pridobijo ob začetku študija, po ločitvi ali razpadu zveze pa večina izgublja kilograme.

Od britanske neodvisna ameriška raziskava je ugotovila, da mladi med prvim letom študija pridobijo od 1,5 do 3,5 kilograma, kar strokovnjaki povezujejo z uživanjem hitro pripravljene hrane, zaradi povečane količine časa za računalnikom in zabav, kjer ne manjka alkoholnih pijač.

Deli s prijatelji