SPREMEMBE

Šest težav s kožo, ki jih povzroča seks

Objavljeno 12. december 2017 21.30 | Posodobljeno 12. december 2017 21.30 | Piše: M. F.

Vroče dejanje lahko prinaša tudi neprijetne posledice.

Koža po seksu lahko srbi in peče.

Koža na spolovilih in okoli njih je izjemno občutljiva. To je sicer razumljivo, saj prav to omogoča doseganje spolnega zadovoljstva. A ker ima vsaka medalja dve plati, se lahko pojavijo zaradi tega tudi kožne težave. O tem, katere so najpogostejše in kako se jim izogniti, govori ginekologinja Kyrin Dunston.

Alergija na kondom

Kako se izraža: Če neposredno po spolnem odnosu, pri katerem ste uporabili kondom, občutite srbenje in nelagodje na intimnem področju, ste najbrž alergični na lateks. Pri nekaterih se neprijeten občutek pojavi takoj ob stiku z lateksom.

Rešitev: Po odnosu si dobro umijte kožo, nanjo položite led in jo namažite kremo s kortizonom. Alergija na kondome se sicer pojavlja redko, če ste njena žrtev vi, izbirajte tiste brez lateksa ali uporabite drugo obliko zaščite.

Alergija na spermo ali lubrikant

Kaj je zanjo značilno: Tudi ta alergija je zelo redka. Glede na rezultate študije univerze Cincinnati je v ZDA nanjo alergičnih približno 40.000 žensk. Dunstonova se je v svoji dolgoletni praksi srečala samo z dvema primeroma s to alergijo, ki se izraža kot zatekanje, pekoč občutek ali srbenje vagine. Ženske so pogosteje kot na semensko tekočino alergične lubrikante ali na milo oziroma druge pripomočke, ki jih partner uporablja za nego intime.

Rešitev: Najprej je treba odkriti pravi vzrok za alergijo in se alergenu izogibati. Če gre za alergijo na spermo, je edina rešitev seks s kondomom. S posebnimi postopki in zdravniško pomočjo je alergijo mogoče ublažiti ali povsem odpraviti.

Male ranice na koži

Kaj je zanje značilno: Pogosteje se pojavijo pri analnem odnosu, večinoma pa nastanejo med grobo penetracijo v neposredni bližini anusa ali vagine ter so pekoče in včasih rahlo krvavijo.

Rešitev: Če so ranice manjše, pomaga izpiranje s toplo vodo, če se krvavenje pojavlja daljši čas, pa je smiselno obiskati zdravnika. Zavedati se je treba, da je analno področje veliko občutljivejše od vaginalnega, zato je med penetracijo obvezna uporaba lubrikanta.

Trihomoniaza

Kako se izraža: Spolne bolezni, kot sta klamidioza in gonoreja, povzročajo poškodbe kože na vaginalnem področju. Eden pogostih vzrokov zanje je tudi trihomoniaza. Gre za okužbo s praživaljo Trichomonas vaginalis, s katero je po podatkih Centra za nadzor in preventivo bolezni v ZDA okuženih 3,7 odstotka ljudi. Okužba se prenaša med spolnim odnosom ali tudi s posrednim stikom (uporaba brisače), simptomi so podobni alergiji, le da je srbenje izrazitejše in se lahko pojavi sivkast izcedek.

Rešitev: Okužbo lahko potrdi le zdravnik in v primeru potrjene diagnoze obema partnerjema predpiše antibiotike. Ker se omenjeni mikroorganizmi pospešeno razvijajo v kislem okolju, je treba iz prehrane črtati sladkor, belo moko in predelano hrano ter druga živila, ki ustvarjajo kislo okolje v telesu.

Genitalni herpes

Gre za okužbo z virusom herpes simpleks in se prenaša s tesnim stikom z okuženo kožo ali sluznico. Genitalni herpes je pogostejši pri ženskah, saj je njihovo spolovilo toplejše in vlažnejše od moškega. Po stiku z virusom se  pojavi srbečica oziroma bolečina, po nekaj urah pa nastanejo mehurčki, ki se večajo. Po dveh do treh dneh mehurčki počijo, na njihovem mestu pa ostanejo boleče razjede.

Rešitev: Uporaba kondoma zmanjša verjetnost okužbe, vendar se je treba zavedati, da kondom ne pokriva vsega intimnega področja in je okužba mogoče tudi ob njegovi uporabi. Kadar so simptomi herpesa očitni, se je treba spolnim odnosom izogibati in bolezen zdraviti po navodilih zdravnika.

Genitalne bradavice

Kako se izraža: Simptomi se lahko pokažejo komaj nekaj tednov ali mesecev po okužbi. Obstajajo primeri, ko se ti razvijejo šele po nekaj letih. Kakor pri herpesu kondom ublaži, ne pa povsem izniči možnosti okužbe, ki jo povzroča virus HPV. Genitalne bradavice se lahko pojavijo posamično ali v skupinah. Občasno lahko povzročajo blago srbečico, sicer so neboleče.

Kaj storiti: Za prvo pomoč pomaga hlajenje prizadetih področij ali namakanje v slani kopeli. Odstranjevanje bradavic je mogoče z zamrzovanjem ali laserjem, kar pa lahko opravi le za to usposobljeno osebje.

Deli s prijatelji