RESNIČNO POMAGA

Seks prežene glavobol

Objavljeno 11. marec 2013 21.10 | Posodobljeno 11. marec 2013 21.12 | Piše: M. F.

Zaradi glavobola se ne izogibajte telesni ljubezni, temveč med rjuhe skočite, ker vas boli glava.

Še bolj kot pri ženskah je seks kot analgetik učinkovit pri moških.

Čeprav glavobol sodi med najpogostejše izgovore za izogibanje seksu, bi moralo veljati ravno obratno: če trpite zaradi neprijetnega tiščanja v glavi, bi se morali predajati strastem med rjuhami. Seks namreč dokazano pomaga celo v boju z migreno.

Nedvomno pomaga

Povedano so ob pomoči 400 pacientov, ki so trpeli zaradi različnih oblik glavobolov, dokazali nevrologi z nemške univerze Munster. Približno 33 odstotkov sodelujočih se je, medtem ko jih je bolela glava, ljubilo. 60 odstotkov od njih je imelo migreno, 36 odstotkov pa običajen glavobol. Obe skupini sta se po telesni ljubezni počutili bolje, simptomi glavobola so namreč popustili.

Za moške še boljše

Ta recept sicer bolj pomaga moškim. Učinkovit je bil namreč pri 36 odstotkih predstavnikov močnejšega spola, med ženskami le pri 13 odstotkih. Skupno je 42,7 odstotka sodelujočih po seksu čutilo kar za polovico manj bolečin, pri enem od sodelujočih pa so popolnoma izginile.

Še nepojasnjeni, a spodbudni izsledki

Ena od teorij, zakaj je tako, pravi, da telesna ljubezen spodbuja tvorjenje endorfina, ta pa velja za naravno zdravilo proti glavobolom, saj vpliva na centralni živčni sistem, odgovoren za nastanek in izginjanje omenjenih bolečin.

Nevrolog Nick Silver razlaga, da so izsledki, kljub temu da njihova razlaga še ni natančno pojasnjena, dobra iztočnica za nadaljnje raziskave o koristnem vplivu seksa tudi na druge oblike bolečin.
 

Deli s prijatelji