POVEZAVA

S seksom do uspešne kariere

Objavljeno 15. marec 2017 21.20 | Posodobljeno 15. marec 2017 21.21 | Piše: M. F.

Posamezniki, ki so zadovoljni v postelji, so na delu uspešnejši.

Dober seks pripomore k uspešni karieri.

Znanost je že velikokrat dokazala, da ima telesna ljubezen številne pozitivne učinke na um in telo. Če vas to ni prepričalo, da bi večkrat skočili med rjuhe, pa vas bodo k temu morda spodbudila zadnja dognanja, do katerih so se dokopali strokovnjaki z univerz Oregon in Washington. Ti so proučevali, kako spolno življenje vpliva na kariero in obratno. K sodelovanju so povabili 159 parov, ki so izpolnjevali ankete o tem, kako pogosto se ljubijo, kako zadovoljni so, kako osredotočeni so na delo, kako pogosto službene naloge opravljajo doma in kolikšno stopnjo bližine s partnerjem občutijo po vrnitvi z dela domov.

Tisti, ki delo puščajo v pisarni in se med tednom redno ljubijo, so na karierno uspešnejši, se lažje osredotočajo na naloge in so na sploh zadovoljnejši s poklicnim življenjem. Učinek je pri moških in ženskah enak.

Zaslužni so hormoni

Gledano z zornega kota biologije so stvari zelo preproste. Med telesno ljubeznijo se v organizmu sproščajo hormoni, ki zagotavljajo prijetne občutke. Med drugim dopamin in oksitocin, ki vplivata na dvig ravni zadovoljstva, koncentracije, samozavesti in družbene aktivnosti. Vsi ti učinki so prisotni še 24 ur po spolnem odnosu, zato strokovnjaki priporočajo, da bo, če zvečer skočita med rjuhe in vas naslednji dan na delu čaka pomemben sestanek, uspeh zagotovljen.

Na drugi strani so izvajalci študije opazili, da imajo pari, ki stres in težave iz službe prinašajo domov, preverjajo zvečer elektronsko pošto in se ne posvečajo partnerju, slabše spolno življenje, so manj uspešni na delu in se ujamejo v začarani krog.

To je po mnenju znanstvenikov nedvomno dodaten razlog, zakaj se čim pogosteje predajati intimni. Kdo ve, morda vas bo prav to pripeljalo do napredovanja v službi ...

 

Deli s prijatelji