O NASPROTJIH

Podobnejša sta si, srečnejša bosta

Objavljeno 14. julij 2011 18.07 | Posodobljeno 15. julij 2011 09.05 | Piše: M. F.

Ko začetna zaljubljenost mine, postanejo razlike naenkrat preveč moteče

Privlačijo vas tisti, ki so vam najpodobnejši
»Čeprav kar 87,5 odstotka ljudi še vedno verjame, da se nasprotja privlačijo, in prav na tej trditvi temeljijo številne romantične filmske zgodbe, si je treba priznati, da takšne ljubezni obstajajo zgolj na filmskih platnih,« je dokazala raziskava univerze Kalifornija, v kateri je sodelovalo 3000 ljudi.

Kaj nas druži?


Moške in ženske najbolj privlačijo tisti, ki so jim podobni v kar največ kategorijah: po privlačnosti, izobrazbi, interesih in prepričanjih, zatrjujejo raziskovalci. Posamezniki, preden se podajo v svet zmenkov, povsem podzavestno določijo svojo »vrednost« in med mogočimi kandidati izberejo tistega, ki se jim lahko najbolj približa. Z drugimi besedami – ki jim je najpodobnejši.

Razlika ovira za partnerstvo

Ob tem so znanstveniki še poudarili, da imajo partnerji, ki so si podobni, večje možnosti za ustvarjanje dolgoletne stanovitne ljubezenske zveze, medtem ko so partnerstva med dvema različnima posameznikoma hitreje obsojena na propad.

Ko zaljubljenost mine

Tisto o privlačnosti med nasprotji je torej le romantični mit ali tolažba na začetku zveze, ko nas partnerjeva drugačnost zaradi poplave pozitivnih čustev prav nič ne moti. Nasprotno, zdi se zanimiva in razburljiva. Ko pa začetna zaljubljenost mine in naj bi zveza prerasla v ljubezen ter spoštovanje, postanejo razlike naenkrat preveč moteče, da bi se razmerje lahko ohranilo.
Deli s prijatelji