UŽITKI

Pet vrst orgazma, ki jih mora izkusiti vsaka ženska

Objavljeno 20. april 2017 22.40 | Posodobljeno 20. april 2017 22.45 | Piše: M. F.

Zakaj so dobri in predvsem, kako jih doseči.

Za nekatere užitke res ne smete ostati prikrajšani.

Za večino žensk sta dve vrsti orgazma: tisti, ki povzroči potres, in oni, ki ga je komaj čutiti. Malce za šalo bi lahko dodali še zaigranega, a spolni terapevti pravijo, da jih obstaja veliko več, vsaj naslednjih pet pa bi morala na lastni koži občutiti vsaka.

Končno orgazem!

V novi zvezi orgazem še zdaleč ni samo po sebi umeven. Običajno mine kar nekaj spolnih seans, preden z novim partnerjem res začutite povezavo, ki vas do njega pripelje.

Zakaj je tako čudovit? Ker nedvomno dokazuje, da sta se vajini duši in telesi sposobni povezati na najintimnejši ravni.

Kako ga doseči? Ne, ne gre tako kot v filmih, ko do eksplozije pride po nekaj minutah spolnega akta. V resnici je potrebne nemalo vaje. »Pri ženskah je verjetnost, da bodo ob prvem spolnem odnosu z novim partnerjem doživele orgazem, zgolj 32-odstotna. Po šestih odnosih odstotek naraste na 51,« pravi ameriški psiholog Justin Lehmiller in dodaja še, da dve tretjini žensk orgazma ne doživita brez stimulacije klitorisa, pa naj bo s prsti ali z vibratorjem. Vaja torej dela mojstra, bi lahko rekli. »Večkrat kot bosta vadila, prej bo prišel tudi orgazem. Povezujta se, raziskujta in predvsem pozabite na živčnost in napetost ter med seksom res mislite samo na seks,« svetuje psihologinja Yvonne K. Fulbright z univerze Northwestern.

Orgazem v stabilni zvezi

Najbolj seksi del stabilne zveze. Vajina povezava je nedvomno pot do neverjetnih orgazmov.

Zakaj je čudovit? »V stabilni zvezi ste sproščeni, neomejeni in pripravljeni na širjenje svojih obzorij. Dober seks je le ena, a pomembna sestavina razmerja, ki vedno znova poglobi intimo ter okrepi občutke povezanosti,« je prepričana psihologinja Tina Schermer Sellers.

Kako ga doživeti? To seveda že dobro veste, kar pa ne pomeni, da bo vedno rezultat spolnih igric. Če se zadeve malce umirijo ali zapadejo v rutino, je čas za nove poze, igrice, fantazije, lokacije, drugačno predigro. Prav to je tisto, kar bo zadeve ohranilo na zavidljivi ravni.

Orgazem z naključnim junakom

V seksu z nekom, s katerim ne nameravate osnovati zveze ali se morda sploh ne bosta več videla, je nekaj vabljivega, divjega, tudi nepričakovanega.

Zakaj je čudovit? »Ker z njim izražate svojo spolno svobodo in neodvisnost ter hkrati čutite svoj seksapil in poželjivost,« pravi spolna terapevtka Shula Melamed iz New Yorka ter dodaja, da so to pravi, osvobajajoči orgazmi.

Kako ga doseči? »Ste samski in bi se samo malo pozabavali? Torej poiščite nekoga, ki vas bo poznal samo po tej plati,« svetuje seksolog Lou Paget. Nekoga, ki prav tako kot vi ne išče nečesa več in vas zato ne bo obsojal. Kaj zato, če se ne bosta videla nikoli več. Izkušnja vam bo zagotovo ostala, velja pa dodati, da gre za tvegano obliko spolnosti, ki se ji nikoli ne predajte brez zaščite.

Orgazem po rojstvu otroka

Nosečnost je na vaši duši in telesu pustila sledi, skrb za otroka vas izčrpa, a seks po daljšem sušnem obdobju je nekaj, kar si z dragim želita oba.

Zakaj je čudovit? Ker vam partner z njim pokaže, da ste zanj še vedno poželjivi in ker se boste z njim znova povezali tudi na seksualni ravni, kar bo za oba še kako dobrodošlo.

Kako ga doseči? Večina zdravnikov mamicam svetuje, naj se po porodu vsaj šest tednov odrečejo seksu. To je splošno pravilo, od katerega pa lahko vsaka ženska odstopa. Porod vpliva na spolovila, ki morda z vami ne bodo hotela sodelovati, zato bo dobrodošel lubrikant. Čas si vzemita, ko dete počiva, pripravite spalnico in sebe na seksi doživetje, sprostite se, podaljšajta predigro in uživajte. In še nekaj: dojenje ne ščiti pred nosečnostjo, zato, če ne nameravate kmalu spet postati mama, uporabita zaščito.

Z izkušnjami podkrepljen orgazem

Z leti se orgazmi izboljšajo, brez dvoma. In običajno so pogostejši. 70 odstotkov žensk v 40. in 50. letih redno okuša orgazme. Odstotek tistih med 18. in 24. znaša komaj 61, so zapisali v publikaciji Journal of Sexual Medicine.

Zakaj je čudovit? Dobro se poznate, imate se radi, ste samozavestni, ne skrbijo vas drobne ali velike napake, in kot so zapisali strokovnjaki z univerze Pittsburgh, so ženske po tem, ko dopolnijo 40 let, mnogo bolj odprte za spolne avanture, več masturbirajo ter preizkušajo.

Kako ga doseči? Morda bo treba več časa, da ga doživite, četudi ste povsem zagreti. Za to sta kriva upad hormonov estrogena in testosterona, ki vplivata na spolna doživetja. Tudi mišice medeničnega dna so nekoliko šibkejše. »Za pospešitev zadev pred seksom fantazirajte,« svetuje psihologinja Barbara Keesling. » Berite erotična dela, poglejte porno film in vsak dan redno vadite, da boste spodbudili pretok krvi po telesu ter tudi v spolne organe. Prav tako boste z vadbo vzdrževali zdravje in kondicijo, ki sta nedvomno predpogoj za kakovostno spolnost v vseh obdobjih življenja.«
 

Deli s prijatelji