OČITNO

Pet opozoril, da vajini ljubezni ne more uspeti

Objavljeno 13. december 2017 09.30 | Posodobljeno 13. december 2017 09.30 | Piše: M. F.

Ob njih ste lahko prepričani, da sta povsem nekompatibilna.

Nemogoče je biti v zvezi z nekom, s katerim imate povsem drugačne vrednote.

Ne glede na to, kako močno vam je nekdo všeč, razmerje na dolge proge s simpatijo ni vedno mogoče. Samo ljubezen namreč včasih ni dovolj. Kateri so znaki, da nista kompatibilna in se vama ne obeta lepa skupna prihodnost? 

Ne verjameta v enake stvari

Težko je biti v zvezi z nekom, s katerim imata povsem drugačne vrednote, prepričanja in življenjske cilje. Res je, kompromisi so v razmerju vedno potrebni, a kadar gre za temeljne vrednote, je vprašanje, koliko je kdo od vaju sploh pripravljen popuščati in iskati srednjo pot. Vi želite otroke, on ne? On je odrasel v verni družini, vam religija ne pomeni ničesar? Eden bi imel veliko kariero, drugi pa veliko družino?

Če se razlikujeta v bistvenem, bosta težko ostala skupaj. Politična in verska prepričanja seveda niso nujno razlog za razpad zveze, a le če sta oba dovolj zrela, da spoštujeta prepričanje drug drugega.

Ima vas za samoumevno

Vedno gledata filme, ki jih izbira on. Jesta hrano, ki je všeč njemu. Oblačite se po njegovem okusu in on se vsega tega sploh ne zaveda. Prepričan je da tako mora biti, vaše želje, potrebe in prioritete pa so prepogosto zamolčane ali preslišane (ali pa sta vlogi zamenjani). Seveda je odveč poudarjati, da je takšna zveza že vnaprej obsojena na propad in da lahko vodi celo v zlorabe.

Pomanjkanje ali popolna odsotnost spoštovanja

Pomanjkanje spoštovanja med partnerjema se lahko kaže na več načinov. Če sta že dolgo par, on pa se za vsako ceno izogiba pogovoru o naslednjem koraku, si zagotovo ne želi česa več od neobvezne zabave. Pomanjkanje spoštovanja se lahko kaže tudi kot čustvena, verbalna ali celo fizična zloraba ter v pasivnoagresivnem obnašanju. Vse to je včasih težko prepoznati in označiti kot neprimerna dejanja, pogosto pa gre za neposredno agresijo in težnjo po nadzoru, kar ne sodi v zdravo razmerje.

Vseeno mu je za vaše želje in potrebe

Kar počnete, počnete zato, ker njemu tako ustreza. On pričakuje, da bodo vaše želje in cilji, kot so njegovi, in da se boste vedno trudili, da bi mu olajšali življenje. Kaj pa vi? Kdaj vas je nazadnje vprašal, kako bi vi preživeli dan in kam bi šli na izlet? Če se ne morete spomniti, kdaj ga je zanimalo kaj podobnega, zagotovo ni pravi za vas. To velja tudi, če vi svoje želje vselej postavljate pred njegove.

Jemlje, pa nič ne daje

Od prvega dne ste skrbeli zanj in mu nudili pomoč ter podporo. Ko ste bili na vrsti vi, niste od njega dobili ničesar. Če eden samo jemlje, nič pa ne daje v zameno, partnerski odnos ni mogoč.  

Deli s prijatelji