NADOMESTKI SEKSA

Občutki, ki se lahko kosajo z orgazmom

Objavljeno 09. november 2015 21.15 | Posodobljeno 09. november 2015 21.15 | Piše: M. F.

Nakupovanje, telovadba in celo striženje las se lahko kosajo z občutki med orgazmom.

Ob prvem stiku moški nasmehu namenijo veliko pozornosti.

Orgazem in z njim pogojeni občutki se večinoma povezujejo s seksualnim dejanjem. A manj znano dejstvo je, da niso vedno plod seksa, masturbacije ali česa podobnega. Nasprotno, obstajajo aktivnosti, ki nimajo nikakršne povezave s spolnostjo, na možgane pa delujejo prav tako kot orgazem. 

Meditacija

Med meditacijo in orgazmom ni veliko razlik: oboje pomirja, orgazem pa ni zgolj seksualna, pač pa tudi duhovna izkušnja, pravijo duhovni guruji. Oboje služi kot kratek beg od vsakdanjih misli in težav, prinaša občutek blaženosti ter blaži bolečine.

Telovadba

Ne boste verjeli, a lahko bi našli novo motivacijo za vadbo: ob trebušnjakih in podobnih vajah orgazem doživi 40 odstotkov žensk, 20 odstotkov pripadnic nežnejšega spola pa ga doživi med jogo, kažejo raziskave. Sicer neznaten, a vendar določen odstotek srečnic orgazme doživlja tudi med plavanjem in kolesarjenjem.

Orgazmični porod

Tudi to se dogaja pri zelo majhnem številu žensk, a vendar lahko neznosne porodne bolečine nadomesti orgazem. »Glede na dejstvo, da otrok med porodom stimulira enake točke kot pri seksu in da med prodom prihaja do velikih hormonskih sprememb, to niti ni tako presenetljivo,« meni ameriška ginekologinja dr. Christiane Northrup.

Orgazmi med spanjem

»Mokre« sanje so tipične za moški spol, nočni izliv torej ni prav nič nenavadnega. Malce manj znano pa je dejstvo, da je podobno nočno dogajanje mogoče zaznati tudi pri ženskah. Naval krvi in krčenje vaginalnih mišic v REM-fazi spanja se lahko izraža z orgazmom. Kar 80 odstotkov pripadnic nežnejšega spola doživlja nočne spolne vrhunce.

Samosvoji možgani

Možgani lahko orgazem doživijo ob povsem vsakdanjih opravilih. Prizori iz pornofilmov in dotikanje v erotičnem smislu v njih prebudi avtonomne senzorje, ki so zaslužni za neverjetne občutke ob spolnem vrhuncu. Enaki senzorji se v določenih primerih aktivirajo ob striženju las, pregledu ušes in ob bližnjem, povsem neerotičnem fizičnem stiku. 

Kihanje in orgazem

Kihanje prinaša ugodje in sprostitev, ki ju je mogoče občutiti po vsem telesu. Tako kot orgazem. In čeprav so povezave med kihanjem in orgazmom tako rekoč neznatne, nekaj podobnosti vendar je. Med obojim se sprošča endorfin, prav ta pa je zaslužen za nekaj trenutkov olajšanja in dobrega počutja.

Nov pomen nakupovanja

Nič novega ni, da ženske obožujejo nakupovanje, saj jih pomirja. A strokovnjaki z univerze Michigan so šli še korak naprej in dokazali, da se med nakupi v možganih povečuje količina užitka na enak način kot med orgazmom. Zanimivo je, da do tega procesa pride le, kadar gre za dobre nakupe na razprodajah, pretirano zapravljanje pa ima ravno nasproten učinek.

         
 

Deli s prijatelji