RDEČA ČRTA

Nezvestoba: Ste jo pripravljeni oprostiti?

Objavljeno 21. januar 2016 20.00 | Posodobljeno 21. januar 2016 20.00 | Piše: Melita Kuhar

Ko se poročimo ali stopimo v partnerski odnos, se zvestoba nekako razume.

Zelo pogosto se dogaja, da se vezana ženska zaljubi v sodelavca, ki ji zna zjutraj povedati, kako ljubko frizuro ima, pa da se ji barva obleke poda k barvi oči. Iz majhnih komplimentov lahko naraste velika možnost nezvestobe, saj zaljubljena ženska hrepeni po moškem, ki jo občuduje.

Velika večina parov se o tem ne pogovarja namensko, torej da bi oblikovala določene zaveze. Je bolj ali manj nenapisano pravilo, da sta partnerja skupaj, se ljubita, negujeta svojo ljubezen in sta intimna zgolj in izključno drug z drugim. Spolnost je eden od temeljev zaljubljenosti, iz katere se sčasoma oblikuje ljubeče in trdno razmerje. Nezvestoba podre iluzijo večne zveze, saj zareže v točno tisto točko, ki najbolj boli: pripadnost, medsebojno zaupanje in skupno premagovanje partnerskih in komunikacijskih čeri. Kajti, v partnerski zvezi naj bi se oba trudila in garala za to, da lahko dokaj složno in ljubeče živita drug z drugim, pa seveda v družini, ki jo oblikujeta z rojstvom otrok. Ko en partner to težaško delo izda in se posveti drugi osebi, pa čeprav zgolj s telesom, je prevarani pahnjen v izjemno boleč vrtinec močnih nasprotujočih si čustev.

Kaj je za vas nezvestoba?

Ali je vaš partner po vašem nezvest že takrat, ko občudujoče pogleda za lepo damo na ulici? Ali ko je seksal s sodelavko, pa ni šlo za ljubezensko romanco, temveč zgolj za priložnostni seks, torej brez čustev? Morebiti štejete za nezvestobo vedenje vaše drage, ko je na zabavi koketirala in plesala z drugim moškim?

Vidite, za vsakogar od nas je lahko pojem nezvestobe nekaj drugega oziroma različno pojmujemo pravilo, da smo si zvesti. Pogosto me sprašujejo, kdo je bolj nezvest, moški ali ženske. In vsakogar preseneti moj odgovor: oba spola sta nezvesta skoraj enako. No, seveda to lahko izkustveno trdim na podlagi parov, ki se oglasijo v moji svetovalnici in jih boli prevara.

Ste pozabili na negovanje ljubezen?

Vzroki so različni, vsem je bolj ali manj skupni imenovalec ta, da sta partnerja pozabila na negovanje ljubezni, partnerskega odnosa, postala sta si samoumevna, rutina se je priplazila v posteljo, stres, skrbi, krediti, majhni otroci, zahtevne službe – pa ni več ostalo energije in časa za zgolj njune majhne sladkosti, objeme, skrite poljube, seks na pralnem stroju ali mizi, za tiste dražljive malenkosti, ki delajo ljubeč odnos strasten, poln zaupanja in pripadnosti. Ko na vse našteto pozabimo ali pač tega nikoli nismo negovali, iz dneva v dan živimo plehko in enako. Pa se zgodi, da gre mimo moškega brhka dama, ki zna zavesti moško slo, in že je na delu nezvestoba, ko se taisti moški rajši ukvarja z ljubico kot s partnerico. Začenja skrivati telefon, zaklepa računalnik in vsak dan zamenja vstopna gesla.

Zaljubljena v sodelavca

Zelo pogosto se zgodi, da se vezana ženska zaljubi v sodelavca, ki ji zna zjutraj povedati, kako ljubko frizuro ima, pa da se ji barva obleke poda k barvi oči. Iz majhnih komplimentov lahko naraste velika možnost nezvestobe, saj zaljubljena ženska hrepeni po moškem, ki jo občuduje in ji trosi pohvale, njen moški pa tega že zdavnaj ne počne več. Ste opazili razliko, ki vodi do nezvestobe? Moški pogosto (ni pa pravilo!) skočijo v drugo posteljo, četudi niso čustveno vezani in ne čutijo mravljincev v trebuhu, ko zagledajo ljubico, ženske pa se večinoma odločijo za skok čez plot, ker so se zaljubile.

Nezvestoba je izjemno boleča

Prizadeti partner se počuti ponižanega in razžaljenega, izdanega, poteptani so dostojanstvo in skupni dogovori, kar pa še zlasti boli, je občutek, da nas je partner s svojo izdajo opeharil in oropal skupne prihodnosti, mirnega staranja z vnučki, ki se igrajo ob nogah. Vse to mi povedo stranke, ko se spopadajo z bolečino prevare.

Nezvestoba je vedno tudi znak, da v zvezi nekaj ne deluje. Zagovarjam stališče, da je verjetnost skoka čez plot izredno majhna, če v trenutni zvezi obstaja zdrava in ljubeča komunikacija, se partnerja o vsem skupaj dogovarjata, kot starša enotno delujeta, skupno razporejata finančna sredstva, imata ljubečo in strastno spolnost, se lahko o vsem pogovorita in se trudita iskati zdrave kompromise.

Zakaj se ne pogovarjava?

V vseh primerih, ki jih obravnavam glede nezvestobe, je v ospredju pomanjkanje pogovora, razumevanja, ni več stičnih točk, ljubita se zgolj enkrat na nekaj mesecev, moški sploh ne opazi več svoje čudovite družice, kaj šele, da bi ji namenil kompliment, ženski gre njen moški na živce v vsem, kar stori. In priplazi se nezvestoba, ki pa je lahko tudi znak, da je treba partnerski odnos resno prevetriti. Nekateri ne morejo čez bolečino nezvestobe in se ločijo. So pa tudi mnogi, ki se odločijo, da bodo odpustili nezvestobo, ko se začnejo zavedati, da je del krivde za tako boleče stanje tudi na njihovih plečih. Z vedenjem, da je to trenutek, ko lahko na novo in bolj kakovostno oblikujejo svoj partnerski odnos, in ko ozavestijo, da je treba za odnos trdo delati, pridejo tudi rezultati in mnogi so uspešni v novih nastavkih, ki vodijo v ljubeč in zvest odnos, v katerem se bosta srečno postarala.

* Avtorica prispevka je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, Svetovalnica, www.svetovalnica.si, dosegljiva na tel. št. 031 666 168.

Deli s prijatelji