NEZVESTOBA

Najpogostejši vzroki za čustveno varanje

Objavljeno 30. december 2017 09.30 | Posodobljeno 30. december 2017 09.30 | Piše: M. F.

Prevara, v katero so vključena čustva in misli, odnosu zadaja globoke rane.

Čustvena prevara boli prav tako kot tista, v katero je vključen seks.

Nezvestoba je grda zadeva. Ne le tista v obliki skoka čez plot, saj pogosteje še bolj od fizične boli čustvena prevara. Taka, ki vključuje globoke pogovore, zaupanje, razglabljanje o stiskah, in to ne s partnerjem, temveč z nekom zunaj zveze. Torej prevara, v katero so vključene misli ter čustva, ne pa tudi telesi.

Nič ni narobe, če imate tesne prijatelje, tudi nasprotnega spola, a takoj, ko tak odnos prestopi meje prijateljstva ter postane tako intimen, da ga skrivate pred partnerjem, ga je mogoče dojemati kot čustveno varanje. Kaj pa nanjo najpogosteje napelje?

Rojstvo otroka

To v življenje para prinaša veliko sprememb in nenadoma otrok postane središče sveta. Če že ne obeh, pa vsaj enega partnerja, ob tem pa se drugi počuti zapostavljenega, zato pozornost, ki je ni deležen doma, poišče drugje. Seveda dejanje ni opravičljivo, a vendar se je temu mogoče izogniti tako, da ne pozabita nase in na vajin odnos, četudi sta postala starša, si vzameta čas za pogovore in izražanje intime ter poskušata vlogi starševstva enakopravno igrati oba. 

Velike spremembe v karieri

Napredek v karieri enega od partnerjev vpliva na oba, kajti ne glede na to, da naj bi bila tim ter se veselila uspehov drug drugega, se v tistemu, ki ostane nekoliko zadaj, kaj lahko pojavijo občutki manjvrednosti in frustracij. Ti so še izrazitejši, če napredovanje življenjskega sopotnika pomeni daljši delovnik in pogostejšo službeno odsotnost. Kombinacija vseh teh dejavnikov neredko pripelje do tega, da druga stran uteho poišče pri nekom, ki je pripravljen in ima čas poslušati. Meja med prijateljstvom in čustvenim varanjem pa se ob tem zlahka zabriše.

Številne obveznosti

Obstajajo dnevi, ko sta povsem zaposlena z delom v službi in opravki doma, življenje je ena sama obveznost in zvečer nimate energije, ki bi jo lahko vlagala v odnos. Če se to dogaja le občasno, nič hudega, a kadar tako vedenje postane rutina, se kaj lahko zgodi, da partner intimnost, ki jo pogreša, poišče zunaj zakona.

Smrt v družini

Kadar enemu od partnerjev umre nekdo bližnjih, želi pobegniti pred svetom, ki ga obdaja. Predvsem od vseh ljudi, ki ga na preminulo osebo spominjajo, ter uteho poišče v svežem vetru, pa čeprav le ob kosilih ali kavici. Z žalovanjem ni nič narobe, ne sme pa nikogar oddaljiti od ljudi, ki so ostali in ga imajo radi ter so mu ob pogovoru o težavah in stiskah pripravljeni ponuditi tolažbo.

Dolgočasje

Zadnji, najbanalnejši, a zato nič manj pogosti vzrok, ki vodi v čustveno varanje, je dolgočasje. Vzpostavljanje intimnega odnosa z nekom drugim, zanimivejšim od partnerja, lahko še kako razbije rutino, a to je povsem napačen način za premagovanje težav, ki so se pojavile v resni zvezi.  

Deli s prijatelji