ILUZIJE

Moj(a) je lepši (lepša) kot tvoj(a)

Objavljeno 15. avgust 2011 14.38 | Posodobljeno 16. avgust 2011 08.30 | Piše: M. F.

Čustva zameglijo presojo

Ko smo zaljubljeni, partnerja vidimo skozi rožnata očala
Ljubezenske iluzije so stalne spremljevalke začetne zaljubljenosti. Seveda jim botrujejo močna čustva, prav ta pa zameglijo presojo. Partnerja zato ne moremo objektivno oceniti, saj se nam skozi rožnata očala zdi lepši, boljši in privlačnejši, kot dejansko je.

Lepota je dokazano subjektivna

Znano je, da je lepota subjektivna, da pa imajo na presojo o tem, kdo je lep in kdo ne, velik vpliv tudi čustva, ki jih do nekoga gojimo, je dokazala raziskava nizozemske univerze Groningen. Ta je zajela 70 heteroseksualnih parov v starosti od 18 do 37 let, ki so bili v zvezi največ tri leta. Na podlagi opazovanj fotografij svojih partnerjev in preostalih prostovoljcev so izpolnjevali vprašalnike o privlačnosti posameznikov na fotografijah.

Vprašani so bili pri ocenjevanju privlačnosti partnerja mnogo prizanesljivejši in zato v znatni meri manj objektivni kot pri ocenjevanju drugih. Povedano drugače: njihovi partnerji so se jim zdeli najlepši in najboljši.

Lahko priletite na trda tla

Res je, da številne druge raziskave dokazujejo, da so ljudje, ki do svojega partnerja gojijo pozitivne iluzije, v zvezah srečnejši, nizozemski znanstveniki pa opozarjajo, da so te dobre le, če se z njimi ne pretirava. To zlasti velja, če je izjemno iracionalen zaradi zaljubljenosti le eden od partnerjev, ki drugega postavlja na piedestal, spregleda vse njegove napake in ga obravnava kot popolno bitje. Dlje ko namreč razmerje traja, bolj se iluzije umikajo realnosti in padec na trda tla je lahko izjemno boleč.

Deli s prijatelji