SPOLNA MOČ

Manj znana dejstva o libidu

Objavljeno 21. november 2015 21.00 | Posodobljeno 21. november 2015 21.00 | Piše: M. F.

Veliko se o njem govori, a morda vsega še ne veste.

Vsega o libidu morda še ne veste.

O libidu ter seksu med nosečnostjo in v menopavzi boste spoznali nekaj dejstev, ki so vam bila morda do sedaj neznana. Internistka iz New Jerseyja Nancy Simpkins odgovarja na nekaj s spolno slo povezanih vprašanj.

Kako na libido vpliva testosteron?

V moškem telesu je več testosterona kot v ženskem, prav tako je v telesih mlajših žensk več testosterona kot pri ženskah v menopavzi. To je nedvomno eden od razlogov, zakaj libido žensk z leti upade.

Ali afrodiziaki res pomagajo?

O njih imamo veliko napisanega, nekateri so poznani že iz daljne zgodovine, dejstvo pa je, da ni nobenega medicinskega dokaza o neposrednem vplivu hrane na libido. Res je sicer, da nekatera živila vplivajo na povečan pretok krvi v spolne organe in na raven hormonov v telesu, a na splošno gre bolj kot za fizični za psihološki vpliv.

Kaj pa alkohol?

Zmerna količina alkohola lahko na spolno željo vpliva pozitivno, pretiravanje s pijačo pa ima ravno nasproten učinek. Libido pod njegovim vplivom slabi, hkrati pa alkohol škodi živčnemu sistemu in kakovosti sperme ter manjša možnost zanositve in odzivnost na dotike.

Kako je z libidom med ovulacijo?

Narava je poskrbela, da je spolna želja pri ženskah tedaj, ko so najplodnejše, torej med ovulacijo, največja. 

Vadba in libido …

Telesna dejavnost pospeši pretok krvi po telesu in s tem poveča spolno željo. Prav tako med vadbo v telesu nastajajo endorfini, ki pozitivno vplivajo na razpoloženje in s tem tudi na libido.

Kaj pa med nosečnostjo?

V prvem tromesečju zaradi utrujenosti spolna sla nekoliko pade, v drugem tromesečju pa se dvigne na prvotno stanje. Če nosečnost poteka normalno, ovir za spolni odnos med njo ni, če pa vas skrbi, se o svojih dvomih posvetujte z zdravnikom. 

Deli s prijatelji