RAZHODI

Konec je, kaj pa zdaj?

Objavljeno 10. avgust 2011 00.00 | Posodobljeno 10. avgust 2011 00.16 | Piše: A. R. K.

Nevarna razmerja

Bodite iskreni in ohranite mirne živce
Konec zveze nikoli ni lahka stvar, tudi če se partnerja razideta sporazumno. Pogosto razhod spremljajo občutki krivde, medsebojna obtoževanja in solze. Kljub vsemu obstajajo boljši in slabši načini, kako razdreti zvezo. In obstajajo tudi stvari, ki jih nekomu, ki smo ga nekoč ljubili, preprosto ne smemo narediti. Predstavljamo vam jih nekaj.

Klasični izgovori

Če nekoga zapuščate, zasluži vedeti, zakaj odhajate iz njegovega življenja. Za floskule, kot so, da trenutno ne iščete resne zveze, pač ne boste dobili oskarja za izvirnost. Še posebno, če vas bo čez teden dni bivši v mestu srečal z novim spremljevalcem. Bodite iskreni, toda ne kruti po nepotrebnem. Iskreno mu razložite, zakaj se vam zdi, da odnos ne funkcionira več, pri tem pa vam ni treba našteti vseh njegovih najslabših lastnosti. Saj ste mu vendar že strli srce, kajne?

Odidete po seksu

Ko nekoga zapuščate, se zavedate, da ste se odrekli tudi rednemu seksu (razen, če ste si že zagotovili zamenjavo). Toda popolnoma (oprostite izrazu) usrano od vas je, če se odločite s skoraj bivšim partnerjem seksati še zadnjič, za dobre stare čase, deset minut kasneje pa mu sporočite, da je vajino razmerje končano. Bodite vendar civilizirani in upoštevajte partnerjeva čustva. ‘Nategni in pobegni‘ ni elegantna taktika razhoda.

Pijansko

Res je, da človek rabi veliko poguma, da konča razmerje, še posebej, če je bilo to dolgotrajno. Toda spoštujte svojega kmalu bivšega vsaj toliko, da mu to dejstvo sporočite trezni, mirno in čim bolj prijazno. Če vaš nekdanji partner potrebuje čas za pogovor, mu ga nikar ne odrecite.

SMS, elektronsko sporočilo, post-it

Edini kulturen način, da nekoga zapustite, je, da to storite v živo. Čeprav bi vam bilo tako verjetno res lažje, pozabite na SMS-e, elektronska sporočila in telefonske klice. Slednji so sprejemljivi le, če gre za razmerje na daljavo. Bolje, da nekoga pokličete, kot da ga vlečete za nos še naslednje tri mesece, medtem ko revež koprni po naslednjem srečanju z vami. Tudi druge oblike neverbalne komunikacije tu ne pridejo v poštev. Se še spomnite kultne serije Seks v mestu, kjer Berger Carrie zapusti kar preko post-it lističa? Tedaj je izgubil vse naše simpatije, kajne?

Delate vse, da on zapusti vas

Če več ne gre, pač ne gre. Najslabše, kar lahko storite, je, da se spremenite v pošast in upate, da vas bo partner zapustil. Ne mečite obema peska v oči: odkrito se pogovorita in vaše novo življenje se lahko začne.

V javnosti

Novica, da ga zapuščate, bo partnerja gotovo prizadela in zagotovo mu ne privoščite scene v javnosti. Nikakor ga ne zapuščajte pred prijatelji ali sredi glasne zabave. Če se resnično bojite njegove reakcije ali ne želite, da bi vas poskušal prepričati, izberite kakšno tiho kavarno, od koder boste lahko odšli s čisto vestjo.

Ne podirajte mostov

Ne izključujte možnosti, da boste čez kakšen mesec ugotovili, da ste naredili največjo napako v življenju in da bivšega pravzaprav še vedno noro ljubite. Civiliziran razhod vam pušča odprte možnosti, da se še kdaj dobita na kavi. Morda (če vam vašega odhoda le ni preveč zameril) lahko celo ponovno osvojite njegovo srce. Saj veste, stara ljubezen ne zarjavi kar tako.
Deli s prijatelji