LETA IN SEKS

Kako leta vplivajo na spolno življenje

Objavljeno 02. april 2017 17.45 | Posodobljeno 02. april 2017 17.45 | Piše: M. F.

Prihaja dobra novica.

Kvaliteta v zrelih letih prevlada nad kvantiteto.

Velikokrat je slišati, da spolno življenje z leti peša. A kot so dokazali v novi študiji, je to povsem odvisno od posameznikov. Kot so zapisali v publikaciji Journal of Sex Research, imajo lahko ljudje v zrelejših letih celo boljše in pestrejše spolno življenje v primerjavi z mlajšimi kolegi.

Odvisno od vidika

Pod drobnogled so vzeli podatke o spolnem zadovoljstvu več kot 6000 posameznikov, starih od 20 do 93 let. Predvsem so spremljali, kako se je stopnja zadovoljstva z leti pri njih spreminjala. Podatki so izhajali iz obdobja med letoma 1995 in 2014. Oblikovali so več modelov, s pomočjo katerih so primerjali starost sodelujočih z različnimi vidiki intimnega življenja.

V prvem modelu, kjer so primerjali starost sodelujočih s pogostostjo spolnih odnosov, je bilo očitno, da je pri večini količina skokov med rjuhe z leti padala. Tudi v drugem modelu, kjer so upoštevali spol, se je izkazalo, da so moški in ženske spolnemu življenju z leti namenjali manj pozornosti.

Toda ko so znanstveniki podatke malce prevetrili in pri naslednjem modelu upoštevali nadzor nad spolnim življenjem, trud, ki so ga posamezniki vanj pripravljeni vlagati, in število spolnih partnerjev, se je izkazalo, da v spolnem življenju starejši občutijo več ugodja in so z njim zadovoljnejši, kot so bili v mlajših letih. Pri posameznikih, ki so bili v monogamnih zvezah, je bilo zadovoljstvo še večje kot pri tistih, ki so imeli dva ali več partnerjev. Ob upoštevanju teh dejavnikov, je njihovo zadovoljstvo z vsako življenjsko dekado naraslo za 1,4 odstotka.

Strokovnjaki so prav tako spoznali, da z leti pogostost intimnih aktov postaja vse manj pomembna za splošno zadovoljstvo s spolnim življenjem. Na drugi strani pa čedalje več velja trud, ki ga partnerja vlagata v samo spolnost in nadzor nad tem vidikom življenja. Povedano drugače: kvaliteta v starosti prevlada nad kvantiteto. S tega stališča so zadeve torej tudi v prihodnosti videti nadvse vroče ...

Deli s prijatelji