NEGATIVNI UČINKI

Kako kajenje vpliva na zvezo

Objavljeno 15. februar 2013 21.45 | Posodobljeno 15. februar 2013 21.45 | Piše: M. F.

Morda prav vaša nezdrava navada ovira vaše partnersko življenje.

Če je vaš dragi nekadilec, najbrž ne bo preveč navdušen nad tem, da mora po vsakem vašem obisku oprati posteljnino.

Včasih je treba veliko razlogov, da se posameznik odloči za prenehanje kajenja. Zdravstvene težave, še zlasti, dokler ne postanejo očitne, niso dovolj močan razlog, da bi se mu odrekli. Večina se jih zave šele, ko je že prepozno. Morda tudi sami sodite med tiste, ki potrebujejo drugačno motivacijo. Naj vas prepriča dejstvo, da kajenje ne vpliva samo na vas, ampak tudi na vaše odnose s soljudmi, zlasti s partnerjem. Na kakšen način?

Manj obiskov

Morda partner ne želi, da njegova obleka, pohištvo, rjuhe … zaudarjajo po tobaku. Tisti, ki ne kadi, najbrž ni preveč navdušen nad tem, da mora po vsakem kadilskem obisku naprej prati posteljnino in dišaviti prostore.

Manj seksa

Če ste kadilec, ki dnevno pokadi šest ali več cigaret, se njihov vonj vpije v vaše lase. Ker ste zvečer utrujeni in si jih ne umijete, morda ne boste tako pogosto kot nekadilci uživali v radostih noči, po tobaku dišeči lasje namreč niso prav nič zapeljivi.

Slabša spolna vzdržljivost

Številne raziskave so dokazale, da je spolna vzdržljivost pri kadilcih z leti vse manjša. Oteženo dihanje in pogosti predahi celo pri preprostih položajih lahko pripeljejo do frustracij in zmanjšanja spolne dejavnosti. Oba partnerja sta tako nezadovoljna.

Slaba kombinacija s kontracepcijo

Opozorila o tem, da je kombinacija hormonske kontracepcije in kajenja škodljiva, so zelo glasna, žal pa prepogosto preslišana. Zlasti kadilke, starejše od 25 let, so dovzetnejše za vensko trombozo, zato ne tvegajte in raje vztrajajte pri zaščiti kot pri cigaretah.

Krajše življenje

Če imate srečo in ste našli partnerja, za katerega ste prepričani, da boste z njim preživeli preostanek svojega življenja, zagotovo ne sebi ne njemu ne privoščite, da bi se vajina zgodba prehitro končala, verjetnost pljučnega raka je pri kadilcih namreč znatno večja.

Je res vredno tvegati?

Deli s prijatelji