NE VERJEMITE

Kaj o analnem seksu ne drži

Objavljeno 06. november 2015 21.30 | Posodobljeno 06. november 2015 21.30 | Piše: M. F.

Ni res, da je umazan, s pravimi prijemi ni boleč in v njem uživajo tako moški kot ženske.

Ne verjemite neresnicam o analnem seksu.

Od nekdaj nas je najbolj strah tistega, kar nam je neznano. Škoda, kajti prav raziskovanje novosti lahko prinese nemalo veselja in avantur. Tudi ko gre za eno najbolj kontroverznih oblik spolnega odnosa. V mislih imamo analni seks, o katerem kroži kar nekaj neresnic. Oglejte si najpogostejše, a zato nič manj neresnične.

Je boleč

»Če bosta uporabila dovolj lubrikanta in bosta oba sproščena, ne bosta hitela in nimate hemoroidov, analni seks ne bi smel biti boleč,« pravi ginekologinja in predavateljica na medicinski šoli Mount Sinai Alyssa Dweck. Res je, da je anus ožji in manj prilagodljiv kot vagina, zato je nežnost, zlasti prvič, povsem na mestu. Če ste že poskusili in je bila prisotna bolečina, najbrž niste upoštevali katerega od omenjenih priporočil.

Ker ženske nimajo prostate, v njem ne morejo uživati

Ženske v analnem seksu v resnici ne morejo uživati, ker nimajo prostate? Narobe! Ugodje med analnim seksom še zdaleč ni odvisno zgolj od prostate. »Anus je poln živčnih končičev in je izjemno občutljiv na dražljaje, prav zato so analne igrice lahko vir velikih užitkov tudi za ženske,« je prepričana ginekologinja.

Kondom je odveč

Kot pravi Dweck, res obstaja neznatna možnost zanositve med analnim seksom, vendar pa predstavlja veliko večje tveganje za prenos spolno nalezljivih bolezni kot vaginalni odnos. Ob poškodovani steni anusa namreč lahko bakterije in virusi hitreje preidejo v krvni obtok ter se razširijo po vsem telesu. Prav tako lahko kondom pomaga pri penetraciji, saj je ta zaradi gladke površine lažja. Kondom torej da, ne pozabite pa si, če prehajate z vaginalnega seksa na analnega ali obratno, nadeti novega.

Umazano bo

V smislu stika z blatom. A tudi ta skrb je povsem odveč. »Večina blata je više v telesu in ga penis ter druge spolne igračke ne dosežejo,« pravi ameriška spolna terapevtka Tammy Nelson.

Odprtina se bo razširila

Analni seks ne bo povzročil povečanja zadnjične odprtine. »Njeno tkivo je elastično, mišice, ki analno odprtino obdajajo, pa so močne, zato se oboje po odnosu skrči na prvotno velikost. 

Heteroseksualnim moškim ni všeč

Homoseksualni moški seveda prakticirajo analni seks. Tako v smislu dajanja kot sprejemanja. Heteroseksualni pa ostajajo zgolj pri dajanju. »Tudi to je zgolj mit. Večina moških ima zaradi stimulacije prostate rada analno stimulacijo. Morda s prstom ali z igračkami med oralnim seksom. Seveda pa tako kot za ženske velja: potrpežljivost je na mestu, prav tako tudi lubrikant in počasno raziskovanje novih dimenzij užitka,« še en mit razbija Tammy Nelson.
 

Deli s prijatelji