SLABI VPLIVI

Kaj kvari seks v zakonu

Objavljeno 02. november 2015 21.20 | Posodobljeno 02. november 2015 21.21 | Piše: M. F.

Seks, ki ne pripelje do vrhunca, in neusklajena spolna želja sta resni, a premagljivi težavi.

Kadar se zalomi, je treba poiskati pravo pomoč.

Le redki so pari, ki v razmerju nimajo nikakršnih težav, še redkejši pa so taki, ki ob njih poiščejo strokovno pomoč. Prav ob pomoči teh, ki se vendarle zatečejo ponjo, so strokovnjaki izluščili najpogostejše dejavnike, ki kvarno vplivajo na seks v zakonu. Za vse, ki se sprašujejo, kaj se v njem zgodi s spolnim življenjem, nizajo nekaj najpogostejših težav.

Seks brez orgazma

Glede spolnosti so ženske izjemno občutljive in za to, da bi dosegle orgazem, potrebujejo veliko več časa kot moški. Le 15 do 20 odstotkov srečnic je med samim odnosom zadovoljenih, prav to pa je prva ovira do dobrega spolnega življenja. Na srečo je s pravilno stimulacijo in v pravem položaju zlahka premagljiva. Seveda le, če jo oba partnerja prepoznata in si pred njo ne zatiskata oči.

Neusklajena spolna želja

V večini zvez si eden od partnerjev želi več seksa kot drugi. Ta neusklajenost pride do izraza nekoliko kasneje, ko začetna sla mine. Najpogosteje so ženske tiste, pri katerih je libido manjši in drugi občutki postanejo pomembnejši od telesnih slasti. »Vzroki za zavračanje seksa so lahko različni, vsi pa so s pravilno komunikacijo premagljivi,« je prepričan seksolog Ian Kerner.

»Neubogljiv« penis

Najpogosteje z njim povezani težavi sta prezgodnji izliv in erektilna disfunkcija. Obe v moških izzoveta resne frustracije, saj gre za velik udarec njihovemu egu, ženske pa je strah, da za svojega izbranca niso več privlačne. »Za obe težavi je treba najprej poiskati vzroke in jih, če je to potrebno, tudi s strokovno pomočjo odpraviti,« meni Kerner in dodaja, da je najslabše, kar lahko pari ob tem storijo, to, da ne storijo ničesar.

Različne želje

Eden od partnerjev bi rad začinil spolno življenje, drugi ni za to. Še ena težava, ki je rešljiva in premagljiva. Predvsem s komunikacijo in premagovanjem predsodkov, ki mnoge ovirajo pri širjenju obzorja ter preizkušanju novosti, ki so nedvomno koristne za oba.

Po porodu

Po porodu se spolno življenje seveda spremeni. Ženske izgubijo samozavest, saj je njihovo telo drugačno, so utrujene in več pozornosti namenjajo otroku kot partnerju. Razumevanje, podpora in pomoč tega je prvi korak k vračanju odnosa v stare tirnice, nezanemarljive pa niso niti Keglove vaje, ki pomagajo, da se zlasti vaginalne mišice hitreje vrnejo v prvotni položaj. 

Pomanjkanje čustvene povezanosti

Občutek, ki se pojavlja pri parih, ki so zvezo začeli zgolj kot spolno avanturo. Ko začetna kemija izgine, ni več čutiti povezanosti, kar lahko resno ogrozi zvezo. Prav taka razmerja se največkrat končajo klavrno, a je težave z iskanjem skupnih aktivnosti, ki niso povezane s spolnostjo, vendarle mogoče odpraviti in razmerje prestaviti na višjo raven.

Bolezen enega od partnerjev

Težka bolezen seveda vnese nemir v zvezo in prinaša pešanje spolne želje. Terapevti v tem primeru predlagajo drugačne oblike fizične bližine: razvajanje, masaža, poljubljanje, včasih je dovolj že zgolj držanje za roke. Tudi skupno kopanje ustvarja pristnost, sprošča mišice ter tvori bližino brez konkretnega spolnega stika.

Ujeti v zakonu brez seksa

V dolgoletnih zakonih ali zvezah pari zapadejo v rutino, imajo take in drugačne težave, so prezaposleni, utrujeni vse to pa odseva tudi v njihovem odnosu. Nobena skrivnost ni, da je vse življenjske težave treba reševati. V teh primerih strokovnjaki, tudi Kerner, predlagajo urnik spolnih dejavnosti: »Določita čas, ko vama spolne igrice najbolj odgovarjajo. Zjutraj, zvečer ali popoldne, povsem vseeno je. Pomembno je, da se načrta držita oba. Seks res ni edina ključna sestavina zakona, je pa pomembna, zato ne smeta dopustiti, da bi iz njega povsem izginil.«
 

Deli s prijatelji