VERJELI ALI NE

Gola resnica o seksu v zakonu

Objavljeno 25. julij 2014 22.00 | Posodobljeno 25. julij 2014 22.00 | Piše: M. F.

Poročna noč ni merilo za vse ostale, za seks v zakonu pa ni nujno, da postane dolgočasen.

Najraje bi v posteljo skočile z nogometašem.

Odnosi in razmerja so zapleteni celo tedaj, ko je v njih vse v najlepšem redu. Kaj šele v tipičnem zakonu s številnimi družinskimi obveznostmi, službo in z ostalimi težavami. In kje je tu seks? O tem v zakonu kroži kar nekaj mitov in vsi niso ravno resnični.

Mit številka ena: Prva noč mora biti nepozabna

Kakor nas učijo prizori iz filmov in opisi iz romanov, naj bi bila poročna noč nekaj, kar mladoporočenca nestrpno čakata in naj bi prestavljala vrhunec poročnega dneva. A večina likov iz resničnega življenja dobro ve, da je popolnoma precenjena. Profesor sociologije Pepper Schwartz z univerze v Washingtonu potrjuje to tezo. Mladoporočenca sta namreč od vseh ceremoniji tistega dne zvečer tako utrujena, da seksa ne doživljata kot češnje na vrhu smetane. Poleg tega se nekateri pari hranijo do poročne noči in prvi seks zato še zdaleč ne doseže pričakovanj. Največkrat je daleč od tistega, kar o dogajanju med rjuhami obljublja prihodnost.

Mit številka dve: V zakonu se strasti počasi, a zagotovo umirijo

Da, težko je, potem ko se dodobra spoznata in vesta, kaj drug od drugega lahko pričakujeta, tako strasten kot na začetku razmerja. A tudi seks v zakonu je lahko z malce truda in domiselnosti vedno strasten in odličen. Če se vam zdi, da sta zapadla v rutino, je vse, kar morata storiti, začiniti zadeve. Načinov, kako to storiti, je veliko in zlahka bosta vedno znova uživala v seksu, kot sta nekoč.

Mit številka tri: Način življenja je kriv za pomanjkanje seksa

Če bosta telesno ljubezen na lestvici prioritet zaradi vseh obveznosti, ki vama jih nalagata družinsko in poslovno življenje, pustila na dnu, bosta zagotovo rekla, da je način življenja kriv za sušo v spalnici. Kar lahko storita je, da seks vrneta na prvo mesto: vzemita si večer zase, pospravljali in likali pa boste kdaj drugič. Lestvico vrednot vendarle sestavljate sami in ne življenje.

Mit številka štiri: Seks v zakonu je dolgočasen

Psihologinja in terapevtka Gilda Carle trdi, da je v resnici ravno obratno. Ljudje, ki se dobro poznajo, so drug pred drugim bolj sproščeni in samozavestni. Postajajo vse bolj odprti za eksperimentiranje in so pripravljeni na razkrivanje svojih fantazij. Seks zato ni prav nič dolgočasen.

Na koncu je mogoče povsem zlahka zaključiti: seks v zakonu je lahko fantastičen, če se oba partnerja potrudita, si zanj vzameta čas ter si ne dovolita, da bi zapadla v rutino, in če nikoli ne zanemarita vseh trenutkov, ki mu sledijo in v katerih se počutita pomirjeno, varno, ljubljeno in sprejeto.

Deli s prijatelji