KORIST

Dober spanec ohranja zakon

Objavljeno 31. januar 2013 19.00 | Posodobljeno 31. januar 2013 19.00 | Piše: M. F.

Najredkeje se prepirajo dobro naspani pari, ti si prav tako večkrat izkazujejo nežnosti in hvaležnost.

Povedano preprosto: dober spanec zagotavlja boljši zakon.

Zakonci, ki spijo premalo, svojo napetost prepogosto stresajo drug na drugega, so slabovoljni in nervozni. Velikokrat se prepuščajo napadom jeze, ti pa so največji morilci ljubezni. To sicer povsem logično domnevo so znanstveno potrdili strokovnjaki z univerze Berkeley. Zapisali so še, da nenaspani zakonci drug drugega prej začno jemati kot samoumevnega.

Več spanja, več ljubezni

V raziskavi so sodelovali pari v starosti od 18 do 56 let. Vodili so dnevnik spalnih navad in pogostosti prepiranja s partnerjem. Po njenem zaključku se je jasno izkazalo, da se najmanj prepirajo zakonci, ki spijo dovolj. Prav tako tisti, ki si na noč privoščijo osem ali več ur počitka, pogosteje izražajo hvaležnost partnerju. »Pomanjkanje spanca v nas prebuja sebičnost, slabo voljo in nervozo. Partner je seveda prvi, na katerega stresamo posledice teh občutkov, zato ni nenavadno, da so si neprespani pari večkrat v laseh,« je povedala voditeljica raziskave Amie Gordon.

Nasvet, ki ga je treba upoštevati

Znanstvenica vsem parom svetuje, naj se začno zavedati, kako lahko prezaposlenost in pomanjkanje počitka vplivata na odnos. »Raje se vsako noč dobro naspite, kot da bi dovolili, da partner postane blazina, na kateri boste z udarci sproščali svojo jezo in nezadovoljstvo,« opozarja Gordonova.

Deli s prijatelji