ODZIVI TELESA

Deset neprijetnih posledic seksa

Objavljeno 03. december 2017 21.30 | Posodobljeno 03. december 2017 21.30 | Piše: M. F.

Telesna ljubezen ima tudi negativno plat.

Telesna ljubezen nima vselej prijetnih posledic.

Pekoč občutek, srbenje in rdeča koža so dokaj pogosti spremljevalci spolnega odnosa in običajno tako hitro, kot se pojavijo, tudi izginejo. Obstajajo pa tudi dolgotrajnejše posledice, zaradi katerih je pametno obiskati zdravnika. Katere so torej manj prijetne plati spolnih igric?

Bolečina ob genitalijah

Disparevnija je bolečina, ki nastane tik pred orgazmom, med njim ali neposredno po njem na področju ženskih genitalij. V resnici je dokaj pogosta in se po intenzivnosti ter obliki razlikuje od ženske do ženske. Lahko gre za topo, komaj zaznavno bolečine ali izrazite krče.

»To je posledica sproščanja hormona oksitocina, ki lahko povzroča krčenje maternice. Pojavu velja nameniti pozornost, če je močna bolečina prisotna pri vsakem spolnem odnosu. V tem primeru se oglasite pri svojem ginekologu,« za Prevention.com pojasnjuje ginekologinja Jennifer Ashton.

Rahlo krvavenje

Naj vas nikar ne skrbi, če po spolnem odnosu opazite nekaj kapljic krvi. Vzrok so najverjetneje drobne ranice, ki na vaginalni steni nastanejo pri bolj grobem seksu, pri prvem intimnem odnosu ali pri odnosu z malce bolj obdarjenim partnerjem.

Če pa se obilnejše krvavenje pojavlja vsakič, ko skočite med rjuhe, se oglasite pri zdravniku. Kaj lahko gre za posledico vnetja ali okužbe s spolno prenosljivo boleznijo.

Pekoči občutek

Če med malo potrebo po spolnem odnosu občutite rahlo pekoč občutek, nimate razloga za skrb. Najbrž je med njim nekoliko zateklo vaginalno tkivo, kar lahko povzroča sicer neprijetne, a kratkotrajne občutke med uriniranjem, meni Ashtonova.

Srbenje okoli spolovil

Če po spolnem odnosu čutite srbenje okoli vagine in tudi na stegnih, ste kaj lahko alergični na lubrikant ali na novo spolno igračko. V tem primeru bodite pozorni na sestavo proizvodov, ki jih uporabljate.

Če ne uporabljate ničesar, je morda vzrok za srbenje in pekoč občutek alergija na semensko tekočino partnerja, ki se lahko pojavi kadar koli in ne glede na to, ali ste v že ustaljeni ali sveži zvezi. 

Če so simptomi blažji, gre lahko za enkratno reakcijo, če pa so izraziti in jih spremljata pordečela koža ter zatekanje, obiščite ginekologa.

Siljenje na malo potrebo

Neredko je po seksu prisotna mala potreba, vzrok za to pa so pritiski, ki se med spolnim aktom vršijo na mehur. Potrebo je primerno upoštevati, saj se z uriniranjem po odnosu iz nožnice izpirajo bakterije, ki tja zaidejo med penetracijo in lahko vodijo v okužbe.

Nenavadni vonji

Seks je v resnici fizična dejavnost, kar pomeni, da boste verjetno spustili kakšno kapljico znoja. Ko se vaši sokovi mešajo s partnerjevimi, se seveda tvori vonj, ki ga sicer zaznate, ni pa nevaren.

Če pa se vam zdi, da vaša vagina po dejavnosti oddaja izrazitejši, moteč vonj, obiščite zdravnika. Ta je kaj lahko posledica okužbe.

Rdeči izpuščaj na prsih in vratu

»Ta se med vzburjenjem pojavi pri veliko ženskah in ni nič neobičajnega. Krvne žile v podkožju se med seksom sproščajo, vanje pride več krvi, zato na koži nastane osip, ki pa prav tako, kot se hitro pojavi, tudi hitro izgine,« pojasnjuje ginekologinja.

Iztekanje semenske tekočine

Če med spolnim odnosom ne uporabljata kondoma, temveč se poslužujeta drugačne zaščite pred nosečnostjo, iz vaše vagine po akciji izteka semenska tekočina. To je povsem običajno, saj telo ne more absorbirati vse, s prho po vročem dejanju pa je mogoče rešiti zadrego.

Pekoča in srbeča koža

Dlačice na njegovi bradi ali drugje na telesu lahko povzročijo draženje kože. Po seksu zato mnogo posameznikov občuti srbenje, pekoč občutek in rdeče madeže na polti, ki pa niso nevarni in so zlasti pogosti, kadar ima partner brado ali čvrste sramne dlačice.

Depresija po seksu

Nič neobičajnega ni, če ste po seksu žalostni, jezni, vznemirjeni in celo malo depresivni. Gre za vpliv hormonov, ki pred igricami in med njimi naglo narastejo ter po njih prav tako hitro upadejo, občutna sprememba pa prinese občutke, ki sicer niso pričakovani, a ne pomenijo razloga za zaskrbljenost. 

Deli s prijatelji