PROČ

Trije koraki za pobeg iz toksičnega razmerja

Objavljeno 03. april 2017 22.10 | Posodobljeno 03. april 2017 22.12 | Piše: M. F.

Korak za korakom je slabo zvezo mogoče pustiti za seboj.

Toksičnega razmerja ni lahko končati.

Ljudje, ki so ujeti v odnosu, prežetim z nasiljem in manipulacijo, le stežka zberejo pogum, da ga zapustijo. Ko se vendar odločijo za odločilno dejanje, jim strokovnjaki za razmerja priporočajo tri korake: in sicer so to pretrganje stikov, miselni odmik ter podpora.

Brez stika

V možganih se med ljubeznijo odvija nešteto kemičnih reakcij, ki se ob določeni osebi pojavijo povsem spontano. Kadar torej želite pobegniti iz toksičnega razmerja, je ključnega pomena, da možganom date čim manj možnosti, da bi se v njih sprožile omenjene reakcije. Predvsem tako, da stike z nasilnim partnerjem zmanjšate na najnižjo mogočo raven. Že samo njegova prisotnost je namreč dovolj, da se v možganih aktivirajo predeli, ki so zaslužni za čustveno povezavo in hkrati blažijo bolečino. Prav to je ena ključnih težav, saj je zaradi omenjenih procesov prebolevanje toksične zveze v resnici lahko fizično boleče, ob prisotnosti partnerja pa bolečina izgine in ta se znova pojavi v življenju.

V tem tiči razlaga, zakaj se tolikšno število zlorabljenih vrača nazaj k manipulatorjem, zakaj jih ti s prijaznostjo zlahka prepričajo, da pozabijo vse, kar so jim storili slabega, in nadaljujejo agresijo.

S prekinitvijo stikov se kemične reakcije v možganih umirijo, in ko so možgani umirjeni, je lažje nadaljevati življenje, saj posameznika ne obvladujejo več nevrokemične spremembe.

Miselni odmik

Drži, da popolna prekinitev stikov v vseh primerih ni mogoča. Zlasti ne, če so v zvezo vključeni otroci, če gre za delo na istem delovnem mestu ali za življenje v istem kraju. V tem primeru je na mestu strategija, imenovana miselni odmik. Gre za zavestno odločitev, da ne boste več del razmerja. Ljudje, ki se poslužujejo te taktike, sami sebi dopovedujejo, da se ne bodo več pustili preslepiti in zapeljati, da ne bodo več žrtve manipulacije in da ne bodo več naredili koraka nazaj, temveč samo še naprej.

Strategija miselnega odmika zlasti v začetni fazi ni lahka, saj je težko povsem ignorirati sporočila, ki jih ob srečanju z nekdanjim partnerjem pošiljajo možgani.

Ključni sta močna volja in zavest, da se je razmerje končalo s tehtnimi razlogi, na katere gre v času krize vsekakor pomisliti. Smiselno jih je napisati na list papirja in jih v težkih trenutkih prebrati ter si dopovedati, da je krivda na partnerjevi strani, četudi bi on vse rad prikazal drugače z izjavami, kot so: »Nora si«, »Preveč si me nadzorovala«, »Nisi me spoštovala«, »Kriva si sama« …  To so tipične obsodbe manipulatorja, ki ni pripravljen sprejeti odgovornosti za svoja dejanja in ne priznava krivde za razpad razmerja.

Miselni odmik je mogoč tudi kljub osebnemu stiku. Z besedami, kot so »Dobro vem, kakšen človek si« ali »Ne moreš me več prepričati«, in s podobnimi se je mogoče zavarovati pred manipulacijo in pred idejo, da bi se vrnili v nekdanjo zvezo.

Podpora

Vsakomur je jasno, da podpora drugih v krizi pomaga blažiti bolečino. Kako pa deluje na možgane? Ti se na sočutje, ljubezen in prisotnost odzovejo tako, da začno sproščati hormon oksitocin. Ta blaži napetost in pomirja živčni sistem. Podpora je pomemben dejavnik prebolevanja razmerja in celjenja ran, saj pomaga pri premagovanju travm ob ločitvi od manipulatorja, ki je znal dodobra zlesti pod kožo.

Pazite, komu boste v kritičnih trenutkih zaupali svoje težave. Obkrožite se le z ljudmi, ki jim lahko verjamete, na katere se lahko zanesete in veste, da vam bodo stali ob strani ter vas ne bodo obsojali ali vam česar koli očitali. Po begu iz toksičnega razmerja tega res ne potrebujete.

Deli s prijatelji