DENAR

Laži, ki uničujejo odnos

Objavljeno 30. junij 2014 18.00 | Posodobljeno 30. junij 2014 18.00 | Piše: M. F.

Skrivni prihranki, posojanje denarja brez partnerjeve vednosti in laganje o stroških rušijo zaupanje in s tem odnos.

Denar in finančne težave so najpogostejši vzroki za razpad zakonov. Kar 80 odstotkov zvez se namreč konča prav zaradi nesoglasji okrog denarja ter z njim povezane nepoštenosti. »Čeprav se zakonca glede financ ne strinjata vedno, je odkritost pri tem ključna. Ne gre za polaganje računov, pač pa za skupni dogovor o denarju, ki ga morata obe strani spoštovati,« pravi finančna svetovalka Carolyn Hox ter niza laži, ki najhitreje porušijo še tako trden odnos.

Prikrivanje računov in stroškov

Ona si kupi nove čevlje, a jo je to strah povedati partnerju, saj je njena omara že prepolna obutve. Ali on dobi prometno kazen, ki je ne želi priznati, saj ve, da bo zaradi nje znova treba odložiti nakup katerega od gospodinjskih aparatov.

Pogosto se zdi idealna rešitev iz take zagate laž. A resnica, ki seveda nekoč vendarle pride na dan, povzroči nemalo nelagodja in grenkih besed. Drži, da je prepričanje, da je treba povedati čisto vse, popolna utopija, a vseeno se je treba zavedati, da je intimni partner tudi finančni partner. V vsakem uspešnem podjetju pa partnerji poznajo prihodke, izdatke ter se o vsem dogovarjajo.

Utajeni prihranki

Nič slabega ni, če imate prihranke. Nasprotno, zlasti v času finančne krize so ti še kako dobrodošli. A prihranki, ki se kopičijo na računu brez vednosti partnerja, so svojevrstna prevara. Gre namreč za utajo, ne glede na to, kakšen je njen namen. V enakopravnem odnosu tega ne bi smelo biti, trdi Hoxova. Po njenih besedah sicer ni nič narobe, če gre za manjše zneske, v kolikor pa gre za večje vsote, je prikrivanje teh znak nezaupanja v partnerja in zakon.

Skrivno posojanje

Pogosto se zgodi, da enega od zakoncev prijatelj ali družinski član zaprosi za posojilo. Če finančno stanje v družini na ravno rožnato, uslugo pa je težko odreči, ta denar posodi na skrivaj. Ko partner to izve, je zaupanje porušeno in skoraj nemogoče ga je ponovno vzpostaviti. »Skrivnosti uničujejo odnos. Če brez njih ne gre, imata težavo, s katero se morata soočiti, sicer se bosta ujela v začarani krog prepirov in razočaranj, ki najpogosteje vodijo v konec zakona,« še dodaja strokovnjakinja za finance.

Deli s prijatelji