STRIPTIZ

Bogataši 
ne želijo biti imenovani

Objavljeno 12. december 2015 16.40 | Posodobljeno 12. december 2015 16.42 | Piše: A. J.

Poklic striptizete ni enostaven, pravi 35-letna Idrijčanka Pia Bajc, ki je med drugim na drogu učila plesati Severino.

Najbrž najbolj znana slovenska striptizeta Pia Bajc, ki je leta 2010 nastopila v resničnostnem šovu Big Brother slavnih, se je umaknila v zasebnost. Javnim nastopom in srečanjem z novinarji se zadnje čase izogiba. O katerem poklicu je sanjala, ko je bila majhna punčka, se ne spominja. V spominu pa ima, da si je, ko je odrasla, potiho želela, da bi gola plesala na mizi »v sobi, polni tipčkov«. Željo je zaupala takratnemu menedžerju, danes tudi možu Robiju, ki ji je predlagal, naj sanje uresniči. 
»​Šele ko sem izvedla prvi nastop in sem prvič prejela plačilo, sem dojela, da je vse to res, da se to dogaja – da bi se od tega morda dalo živet​​i​,« pravi. 
Pred občinstvom je prvič odvrgla oblačila, ko je bila stara 20 ali 21 let, bilo je v nekdanji ljubljanski diskoteki Eldorado. »Prvi koraki v svet striptiza niso bili enostavni. Ker sem svojemu menedžerju stoodstotno zaupala, ni bilo pretežko​​, se pa malo, divje podeželsko dekle ne prelevi v striptizeto kar čez noč. Žal ne​,« razkrije.

To ni poklic za zaslužkarice

»Sleči se zna vsaka, da je to videti okusno in zapeljivo,​​ pa je že težje,« razloži Pia. »Brez nič ni nič. Samo talent ni dovolj. V to delo je treba vložiti energijo, še preden se pokažejo rezultati. Včasih pridejo k nam punce, ki še nikoli niso hodile v visokih petkah. To je prva stvar, ki se je morajo naučiti. Šele nato se lahko začnejo učiti koreografijo in začnejo plesati. Ta posel ni za lenobe! Prav tako se z njim ne da obogateti čez noč,« pojasni. Lena dekleta lahko na kariero v striptizu kar pozabijo, prav tako tista, ki nimajo smisla za ples. Plesni talent je poleg lepega videza prvi pogoj, osnovna pa je želja po tem delu, kajti če ne uživaš vsaj malo, potem bo ta posel težak. »Mislim, da je osnova v duši ali v značaju. Rad moraš biti v soju žarometov. Če punca to dela samo zato, ker jo je finančna situacija prisilila v to, potem bo to težak poklic.«

O tem, koliko zasluži, trenutno ne želi govoriti, po neuradnih podatkih pa naj bi nastop izkušene striptizete – tri runde po 15 minut – stal 150 evrov.

Drog tudi doma

Ogromno mora vaditi, da ostane fit. »Vase dan za dnem vložim veliko časa in energije. Vsako jutro porabim eno uro za fitnes, popoldne pa sem vsaj eno uro na sobnem kolesu. In vmes še kaj: solarij, masaža ali kozmetičarka,« razkriva. Doma v Grosupljem ima celo drog, ob katerem lahko trenira za nastope. Dobila ga je, pojasni, za darilo na valentinovo. Čeprav živi v majhnem mestu in čeprav potem, ko je nastopila na televiziji, najbrž le redkokdo ne ve, s čim se ukvarja, je negativnega odziva okolice manj kot pred leti, ko se je odločila za ta poklic. Na cesti jo ljudje prepoznajo, to opazi, a se še ni zgodilo, da bi jo kdo nadlegoval. V lokalih, v katerih nastopa, jo moški pogosto vabijo na pijačo, na začetku kariere pa so ji mnogokrat ponudili plačilo za seks. ​»Ko sem začela plesati, je bilo to zelo pogosto in zelo mi je šlo na živce. Menedžer me je miril, da bodo počasi že dojeli, kaj sem in kaj počnem. In prav je imel. Zdaj teh povabil ni več.​​ Pogosteje pa me vabijo v posteljo dekleta. A to si štejem v čast. Nespodobna povabila moških ignoriram z nasmehom. Če me povabi lepo dekle, pa dobi poljub. In morda še kaj,« se zasmeje.

Redno zaposlena

Čeprav je pred kratkim javno spregovorila o problematičnih davčnih blagajnah, uporabljati jih bodo morale tudi striptizete, ki imajo samostojno podjetje, Pia nima registrirane lastne firme, ampak je redno zaposlena pri svojem menedžerju in možu. »Punca, ki hoče postati striptizeta, si mora najprej najti poštenega in korektnega menedžerja. Žal je prevarantov, ki marsikaj obljubljajo, veliko. Najprej se je dobro pozanimati o njem. Slovenija je malo večja vas, tako da to ni tako velik problem. Če ga nihče ne pozna, če ima policijsko kartoteko ali se druži s sumljivimi osebami – potem samo stran!« opozarja erotična plesalka, svari pa tudi pred tistimi, ki nimajo uradno delujočega podjetja ali vsaj internetne strani, kjer ponujajo svoje storitve. In še: »V naši skupini se ukvarjamo izključno s šovi, nekaj popolnoma drugega pa je, če si striptizeta v nočnem klubu. Tam je malo šova in veliko 'druženja'.«

Dokler bodo stranke

V nasprotju s splošnim mnenjem si, pravi Pia, večina erotičnih plesalk ustvari družine. »Veliko naših nekdanjih striptizet je čisto običajno poročenih in so tudi že mame. Res pa je, da si mora striptizeta poiskati zelo svobodomiselnega in neposesivnega partnerja​​.« Če je najlepši del tega poklica to, da v njem resnično uživa, pa je najslabši del to, da ga ne bo mogla opravljati vse življenje. »Telo postavlja časovne omejitve. Imam srečo, da sem videti veliko mlajša, kot sem v resnici. Plesati nameravam, dokler me bodo stranke najemale,« zatrjuje. Čeprav življenje slovenske striptizete ni tako glamurozno kot življenje nekaterih elitnih stanovskih kolegic čez lužo, pa tudi v Pijini preteklosti ne manjka druženja s slavnimi in bogatimi. »Na drogu sem učila plesati Severino, večkrat sem bila gostja v oddaji pri Ladu Bizovičarju in Juriju Zrnecu. Sodelovala sem z ekipo Slon in Sadež, nastopila v videospotih skupine Šank Rock in v Big Brotherju slavnih, spoznala sem Nino Osenar​. Družila sem se s Playboyevimi zajčicami in pevkami ter z bogataši, ki pa ne želijo biti imenovani,« sklene. 

 

Deli s prijatelji