ONAPLUS

Angelca Likovič: V spolnosti nisem imela nikoli ovir

Objavljeno 02. december 2015 11.20 | Posodobljeno 02. december 2015 11.21 | Piše: Taja Zuccato

Poznamo jo kot jasno, tudi glasno gospo, žensko z bolj malo dlake na jeziku, če sploh kaj.

Življenje je posvetila šolstvu, vzgoji, zdravim maniram. A pri izbrani temi je Angelca Likovič močno omahovala. Če je ne bi mož, s katerim sta v dobrem in slabem že 48 let, spodbudil k odločnosti, najbrž ne bi bilo tega intervjuja. Sedeli smo skupaj za mizo njunega toplega doma v hiši na Dolenjskem, iz pečice je dišalo nekaj slastnega. Po okusnem zavitku iz domačih jabolk in kutine je vendarle prišel čas za našo intimo.

Gospa Angelca, če se ozrete po svojih spominih, reciva 50 let nazaj, kakšen je bil takratni odnos do spolnosti v primerjavi z danes?

Ko to spremljam, vendarle sem poročena že 48 let, moram reči, da me skrbi. Pred 50 leti je bil odnos bistveno drugačen. Prav tako smo bili mladi in nas je razganjalo, vendar smo bili bolj preudarni in smo hodili po stopničkah, nismo tako hiteli. Ko si mlad in začnejo hormoni delovati, v glavnem gledaš, ali je denimo moški lep, visok, tak in tak, in potem seveda tudi razmišljaš, kaj bi s tem človekom vse počel. Ampak moram poudariti, mi smo hiteli počasi. Moj mož je bil star 18 let, ko me je začel osvajati, njega je metalo, on bi hitro, hitro, takoj v seks! Sem bila pa jaz preudarna in sem ustavljala. Vzgojena sem bila v krščanskem duhu, spraševala sem se, preden sem šla v spolne odnose, ali s tem človekom lahko ustvarim družino, sem pripravljena z njim živeti vse življenje.

Ste doma govorili o spolnosti, vas je mama kaj pripravljala na čas zorenja ali je bila to zamolčana tema, ki se je niste dotikali?

Pri nas je bilo pet punc in en fant in ko smo bili na njivi, delali, pletli, smo se o spolnosti in odnosih veliko pogovarjali. Moja mama ni bila starokopitna, ona je bila sodobna, nas je pa opozarjala, dekleta, počasi, tistega, s katerim boste izgubile nedolžnost, morate poročiti. Zato ga, preden se podate v spolne odnose, dobro spoznajte. Kdo je, kakšen je, ali misli resno z vami, iz kakšne družine izvira, je izobražen – me sestre smo vse študirale – in moram povedati, da smo to mamino navodilo zelo upoštevale. Tudi jaz osebno, zato sem zavlačevala spolne odnose z njim, čeprav sem si jih seveda tudi sama želela, kot jih želi vsak mlad človek.

Kako ste vi s sinom in hčerko govorili o spolnosti, sta vas želela poslušati?

To se prenaša iz roda v rod. No, ampak najprej bi še to povedala do konca, da sem jaz s svojim možem zavlačevala dolgo. Poizvedela sem, ali je veren ali ni, prinesti mi je moral dokument, da je bil pri birmi. Potem sem spoznala njegovo družino, videla, da ima dobre korenine, da je resen. Šele po tem sem se spustila v to ljubezen. Ljubezen mora biti trajna! Mi pa imamo danes seks za nekaj časa in potem mine in gremo naprej, novi in novi ljudje v postelji. Midva se imava še danes po vseh teh letih izredno rada. 

  • ZANIMIV POGOVOR SI LAHKO V CELOTI PREBERETE V SVEŽI ŠTEVILKI REVIJE ONAPLUS, KI JO NAJDETE V NAJBLJIŽJI TRAFIKI. LAHKO PA SE NANJO TUDI NAROČITE NA BREZPLAČNI TELEFONSKI ŠTEVILKI 080 11 99.

    image


 

Deli s prijatelji