STATISTIKA

12 nevarnosti za razvezo

Objavljeno 01. december 2015 21.20 | Posodobljeno 01. december 2015 21.21 | Piše: M. F.

Statistično gledano je možnost za ločitev večja pri tistih, ki so v zakon stopili premladi, če sta v družini dve hčeri in če eden od zakoncev kadi.

Načrti se včasih podrejo.

Seveda nihče ne stopi v zakon z mislijo na ločitev. A vendar obstajajo dejavniki, ki možnost zanjo povečajo. Poglejte si nekaj malce bolj neobičajnih.

Prezgodnja poroka

Raziskave odkrivajo, da je pri zakoncih, ki so v zakon stopili pred 24. letom, dvakrat več možnosti za ločitev kot pri tistih, ki so se zaobljubili drug drugemu pozneje. Prav tako se večkrat ločijo tisti, pri katerih je bil zakonec hkrati tudi prvi spolni partner.

Ona ni prepričana

Trema pred zakonom je nekaj povsem običajnega, panično razmišljanje o tem, ali je zakon pametna odločitev ali ne, pa na njegovo trajanje ne vpliva dobro, je pokazala raziskava, katere izsledke so objavili v publikaciji Dnevnik družinske psihologije (Journal of Family Psychology). Ta je pokazala tudi, da moški dvomi na trajanje zakona nimajo tako usodnega vpliva kot ženski.

Družina ima dve hčerki

Čeprav se sliši neobičajno, je statistika povsem jasna: pri zakoncih, ki imajo dve hčerki, je kar 43 odstotkov večja možnost, da se bodo razšli, v primerjavi s tistimi, ki imajo samo eno hčer, sina in hčer ali dva sinova.

Ločitev je dedna

Ne zaradi genov, ampak zato, ker so nam starši največji zgled pri obnašanju. V zakonu, kjer so se starši enega zakonca ločili, je kar 40 odstotkov več možnosti, da bo propadel. Če so se ponovno poročili z drugim partnerjem, verjetnost naraste kar na 91 odstotkov v primerjavi z zakoncema, katerih starši vztrajajo v zakonu. 

Dolg

Finančne težave so ob vmešavanju staršev najpogostejši vzrok za zakonske spore in ločitve. Prav tako raziskave kažejo, da je zakonska sreča obratno sorazmerna z dolgom. Večji je dolg, manjša je torej sreča. Prav tako je velika verjetnost za ločitev, če je eden od zakoncev razsipen, drugi pa varčen.

Kajenje

Če en zakonec kadi, drugi pa ne, se verjetnost ločitve v primerjavi z zakonom, kjer ne kadi nobeden ali pa kadita oba, poveča za 75 do 90 odstotkov. Razlogi? Drugačne vrednote in trošenje denarja.

Nosečnost pred zakonom

Čeprav gre za pogost scenarij, nikakor ni recept za srečno zvezo. Nasprotno, številne raziskave kažejo, da je pri zakoncih, ki jih je prehitel otrok, 25 odstotkov večja verjetnost ločitve.

Če ste že prekinila

Pri tistih, pri katerih je bil zakon posledica obnovitve zveze, je verjetnost ločitve za 60 odstotkov večja kot pri parih, ki niso bili v takšni drami. Razlog? Vračajo se stare težave in nesoglasja.

Igranje vlog

Največ možnosti za ločitev je v zakonih, kjer je eden od zakoncev medicinska sestra, policist, vojak, natakar ali trgovski potnik. Vsi ti delajo v vseh izmenah in jih pogosto ni doma. 

Ona zasluži več

Zakon, v katerem oba zakonca služita približno enako ali on zasluži malce več, imajo največ možnosti za obstanek, najmanj pa tisti, v katerem ona zasluži več.

Ona je starejša

V zakonih, kjer je ona starejša tri leta ali več, je 53 odstotkov več možnosti za ločitev v primerjavi z zakoni, kjer je ona mlajša.

Vedno ima le eden prav

V zakonih, kjer en partner meni, da je pametnejši od drugega, je verjetnost ločitve kar 93-odstotna. Razlog: podcenjevanje in nespoštovanje partnerja in pasivna agresija, trdi raziskovalec in družinski terapevt John Gottman

Deli s prijatelji