VSE TEČE

Zakaj pa ne domači ledeni čaj?

Objavljeno 09. julij 2014 15.00 | Posodobljeno 09. julij 2014 15.00 | Piše: Loredana Forte

Čeprav pravijo, da si še litra kropa ne znamo sami zavreti.

V zadnjem času je še posebno priljubljen zeleni čaj. Foto: Shutterstock

Ledeni čaj je osvežilna pijača, ki hkrati odžeja in poživi, a le če je to res ohlajeni čaj, ki ga lahko dokaj preprosto pripravimo doma: v vročo vodo namočimo čajno mešanico ali že pripravljene filter vrečke, čaj ohladimo, morda rahlo sladkamo, kar sploh ni nujno, po želji dodamo rezine limone ali pomaranče, morda nekaj lističev mete, in ga postrežemo v kozarcu s kockami ledu in slamico.

Za napitek je primeren blažji pravi čaj ali različni sadni ali zeliščni – v slovenščini namreč tudi pijači iz zeliščnih in sadnih mešanic, prelitih z vročo ali vrelo vodo, pravimo čaj, čeprav je seveda v resnici ta le iz listov čajevca. Pomembno je, da je primerno ohlajen, k nekaterim se dobro poda tudi limonov sok, morda žlica medu ali različne začimbe. Če ga sladkamo in dodajamo limonov sok, je pomemben vrstni red, in sicer najprej dodamo sladkor, potem limono, saj se sladkor v kislem težje in počasneje raztaplja. Namesto limonovega soka lahko pripravimo ledene limonine kocke, prek katerih prelijemo ohlajeni čaj.

Dobro osvežilno pijačo dobimo na primer iz v zadnjem času še posebno priljubljenega zelenega čaja, ki ga rahlo sladkamo in mu dodamo vejico mete, po okusu pa lahko za odrasle tudi malo ruma. Osvežilni kiselkast okus imata tudi zeliščna čaja iz hibiskusa in šipka. Prijetno ohladi metin čaj z okusom po mentolu, za žejo pa je odličen tudi ohlajeni čaj iz limonske trave. Slovenci imamo za odžejanje v vročih dneh svoj tradicionalni čaj, ki mu pravijo narodni čaj. To je mešanica iz različnih zelišč, ki so jih družine včasih poleti nabirale za domačo uporabo. V vročih dneh prija prijetno ohlajen, seveda pa je tudi za narodni čaj podobno kakor za druge vedno pravi čas, če si le vzamemo čas zanj, in ga seveda lahko pijemo tudi v hladnih dneh toplega ali vročega.

Ledeni čaj je prvič hladil leta 1904

A žal ledeni čaj mnogi, namesto da bi ga preprosto pripravili sami, vse prepogosto raje kupijo v plastenki ali pločevinki. Vendar tak ni ne zdrav ne osvežilen, saj je umetna industrijska pijača z veliko dodanega sladkorja in različnih dodatkov, konzervansov, umetnih sladil in umetnih arom, polna praznih kalorij ali škodljiva za zdravje. Nekateri celo menijo, da bi morale imeti takšne in podobne industrijski pijače, ki jim modno pravijo soft drinks, podobno opozorilo o škodljivosti za zdravje kakor cigarete.

Velika priljubljenost ledenega čaja se je začela s svetovno razstavo leta 1904 v St. Louisu v ZDA. Razstavljavci so prinesli različne izdelke in proizvode z vsega sveta, med njimi tudi trgovec Richard Blechynden, ki je bil lastnik plantaže čaja. Obiskovalcem je želel predstaviti svoj čaj, ker pa je bilo zelo vroče, ni nihče želel piti vročega napitka. Zato ga je ohladil z ledom in postregel prijetno hladen, ledeni čaj, in je postal uspešnica razstave.

Velika priljubljenost in s tem prodajanost plastenk in pločevink s tako imenovanim ledenim čajem kaže, da sodobni človek očitno še vrele vode s ščepcem čajne mešanice ali, še bolj preprosto, s čajnimi vrečkami ne more pripraviti sam, ampak raje sega po močno oslajenih industrijsko pripravljenih. Te pijače s svojim imenom, pod katerim jih oglašujejo – iced tea – ali ledeni čaj po naše, nimajo kaj dosti skupnega, kajti industrijske so narejene iz majhne količine čajnega ekstrakta, vse drugo so umetni dodatki, zlasti razni sirupi, barvila, sladkor in drugi. Naj bo to poletje raje čas pravega, preprostega, poceni in zdravega doma pripravljenega osvežilnega ledenega čaja.

Deli s prijatelji