Zelena je najbolj okusna v poletnih mesecih, torej – zdaj. Poznamo tri vrste: gomoljno, ki je pri nas najbolj razširjena, stebelno (ali belušno) in listno. Izberimo čim manjše, čvrste gomolje z gladko površino in ne prevelika stebla, ki so dovolj trdna, da se zlahka prelomijo. Na voljo je tudi sok, semena pa lahko uporabljamo kot začimbo. Kilogram zelene stane približno 2,5 evra.
Zeleno zdravje
Je odličen vir vitamina C, ki krepi imunski sistem in deluje protivnetno. Varuje srce in ožilje, znižuje raven holesterola v krvi in krvni tlak. Zelena je bogat vir kalija in natrija, mineralov, ki uravnavata količino tekočine v telesu in odvajata odvečno vodo. Za povrh nas natrij ohranja mladostne, saj skrbi za gibljivost mišic in sklepov. Zelena vsebuje tudi kalcij, ki pomirja tesnobo in zavira celo nastanek alzheimerjeve bolezni. Poleg tega je vir vitaminov A in B, železa, magnezija in nekaterih esencialnih aminokislin.
Gurmanski užitki
Gomoljna in stebelna zelena sta odlični sestavini kremnih zelenjavnih juh, rezine pa lahko podušimo in postrežemo kot zelenjavno prilogo (denimo s korenjem, jabolkom in peteršiljem). Skuhani z maslom, moko in mlekom ter začinjeni s soljo in poprom sta slasten solatni preliv. Gomoljno zeleno lahko skupaj s krompirjem zmečkamo v pire, stebelno zeleno pa narežemo v tunino ali piščančjo solato. Listnata zelena je v rabi predvsem kot začimba, tudi za solate.
Poletna solata
Vse, kar potrebujemo, da iz preproste zelenjave ustvarimo odlično solato, je dober solatni preliv, svetujejo v uredništvu portala Okusno.je.
Preizkusimo še sami njihov preprosti recept:
Potrebujemo
- srednje velik gomolj zelene
- 2 žlici jogurta
- žličko gorčice
- 2 žlici kisle smetane
- 2 žlički limonovega soka
- 0,5 žličke soli
- 2 ščepca belega popra
Priprava
Gomolj zelene olupimo in očistimo. Operemo ga pod tekočo vodo, nato pa ga z ostrim nožem narežemo na tanjše rezine, te pa na ožje palčke.
Narezano zeleno stresemo v večjo skledo. V manjši skledi zmešamo jogurt, gorčico, kislo smetano, limonov sok, sol in poper. Sestavine mešamo toliko časa, da se sol povsem raztopi. S pripravljenim prelivom prelijemo narezano zeleno in vse skupaj dobro premešamo.
Solato serviramo na krožnike in postrežemo z rženim kruhom.