ČOKOLADNO VINO

Vino delajo z ekvadorsko čokolado

Objavljeno 04. oktober 2013 21.00 | Posodobljeno 04. oktober 2013 21.00 | Piše: Lidija Petrišič

V Hiši trte, vina in čokolade Kunej so pridelali prvo čokoladno vino v Sloveniji.

Steklenica čokoladnega vina stane okoli 12 evrov. Foto: Boštjan Colarič - Cole

Kunejevi so vinogradniška in vinarska družina, v kateri se vzgoji trt in pridelavi vina že vse od konca 19. stoletja posveča že peta generacija, v zadnjih nekaj letih pa so veliko dela in načrtov posvetili tudi čokoladi ter tako prerasli v Hišo trte, vina in čokolade.

Obudili trapistovsko čokolado

Zgodba o čokoladi se je začela, ko je sin Aleš, ki danes uspešno vodi družinsko podjetje, na študentskem izobraževanju v Italiji spoznal Portugalko Emanuelo Lopez Jeronimo, ki se je veščin izdelave čokoladnih izdelkov ob študiju živilske tehnologije naučila v Franciji, kjer je živela. Ljubezen je prerasla meje in Emanuela se je z Alešem preselila v Brestanico. Svojo strast do čokolade in izdelave različnih tovrstnih izdelkov je kmalu pokazala in začela izdelovati različne pralineje in druge sladice. Družina Kunej se je tako lani pridružila občinskemu projektu Trapistin, v sklopu katerega bodo na gradu Rajhenburg v Brestanici 28. septembra odprli čokoladnico menihov trapistov in izdelovali čokoladne izdelke po navdihu trapistovske dediščine. Ta strogi meniški red je vse do druge svetovne vojne namreč izdeloval znano čokolado imperial, ki jo je kupoval celo sam dunajski dvor. »Prevzeli smo veliko odgovornost oživitve trapistovske čokolade, saj imajo lokalni prebivalci visoka pričakovanja, še posebno starejši, ki so jo nekoč že okusili,« pravijo Kunejevi.

Čokoladno vino

A izdelavo pralinejev in drugih sladkih izdelkov so hitro povezali s svojo primarno dejavnostjo. Kot pravijo, je prvo čokoladno vino v Sloveniji nastalo spontano, kot stranski produkt projekta Trapistin. V svetu je ta pijača sicer že znana, predvsem v Ameriki in Franciji, na slovenskih policah pa je do zdaj še ni bilo.

Pri raziskovanju analogije med vinom in čokolado so Kunejevi dobili idejo, da ta dva izdelka združijo v eno. Osnova sta bila kakovostno rdeče vino iz unikatnega sortnega izbora in odlična temna čokolada, a v dobro proučenem razmerju. Vino je iz več sort, ki bazirajo na modri frankinji. To so cabernet cubin, cabernet dorsa, acolon in dornfelder, ki prevladuje.

»Že ta mešanica je spominjala na okus po čokoladi, seveda smo ji dodali tudi pravo,« pravi Aleš Kunej. Kot pravi Emanuela, je recept seveda poslovna skrivnost. Izdala je le to, da gre za ekvadorsko 76-odstotno temno čokolado.

Kislina, grenkoba in sladkor

»Po dolgotrajnih poskusih kombiniranja obeh sestavin smo le prišli do harmonije okusov,« pojasnjuje Aleš Kunej. Kombiniranje na prvi pogled nezdružljivih sestavin je bilo namreč kar zahtevno. Vino ima kislino, temna čokolada grenkobo in sladkor pa še polno drugih snovi. Pravilno razmerje, ki ostaja skrivnost, je dalo končno harmonijo. Tako so združili vinarsko znanje, ki ga nenehno nadgrajujejo, ter znanje o čokoladi.

Steklenica te aromatične pijače stane najmanj 11 evrov.

Deli s prijatelji