OKUSOJEDCI

Vila Prešeren, Bled

Objavljeno 28. september 2015 15.00 | Posodobljeno 28. september 2015 15.00 | Piše: Okusojedci

Doživetje lokalnih okusov na terasi, ki se ponaša z eno najlepših leg ob jezeru.

Na sončen zgodnjejesenski dan je razgled s terase Vile Prešeren na Bledu, le nekaj metrov stran od jezera, po katerem so leno plavali labodi in razigrane race, jemal dih. In očitno odpiral apetit, saj so bile vse mize zasedene. Leta 2008 je prenovljena vila dobila kulinarično vsebino in tudi sobe, ime ima pa po Prešernu, saj se spomenik pesniku tik za stavbo. Kosilo smo začeli z osvežilno Ščurkovo penino brut zero, letnik 2011. Uživali smo v aromah citrusov, marelic in vinogradniških breskev, ki so se odlično ujele z okusi lokalne zlatovčice. Glavni kuhar Gregor Stojan je kot kleni Gorenjec z Bohinjske Bele poznavalec vrhunskih izdelkov lokalnih pridelovalcev. Sestavil je res izvrsten krožnik iz dimljene postrvi iz ribogojnice Zupan iz Nomenja, ikre postrvi in namaza z zelišči iz sveže in dimljene ribe. Vse je bilo izvrstno, prepoznavnih okusov. Drugi krožnik je bil sveži goveji karpačo. Rezine mariniranega svežega (ne zamrznjenega) govejega mesa so postavili na ravno dovolj rukole in pokrili z zrelim sirom grana padano.

image
Vrsta ponudbe: restavracija

hrana, vino: 9
postrežba: 9
cena/kakovost: 9
vtis skupaj: 9

Rebula 2013 Marijana Simčiča je bil odličen predlog simpatičnega vodje Vile Prešeren, vinskega poznavalca Matevža Strajnarja, ki skrbi, da vse poteka lahkotno in tekoče. Od istega vinarja je Strajnar svetoval teodor beli, letnik 2011, in sicer ob gratinirani mocareli s popečenim hrustljavim pršutom in sušenimi paradižniki. Močni, kremasti jedi, v kateri je bešamel povezal vse sestavine, se je prileglo polno elegantno vino terciarnih arom rumenega jabolka, kutin, sušenega cvetja in dolgega harmoničnega pookusa. Ob sočnem, odlično uležanem biftku na žaru, obloženem s popečeno hrustljavo zelenjavo in okusnim, a malenkost prepečenim piščancem v ponvi, smo uživali v žametnem modrem burgundcu 2011 Vina Kupljen. Konkretne okuse mesa smo nadgradili z mehkimi tanini in aromami rdeče češnje, borovnic, rožmarina.

Iz velikega izbora sladic smo tokrat uživali v izvrstni in sočni piti vanilia, v kateri so na krhko testo dodali crème brûlée ter sveže jagode in jagodno marmelado – za naš okus presladko, za ljubitelje zelo sladkega pa je to prava sladica. Ljubitelju čokolade so se zaiskrile oči ob pogledu in okusu Prešernovega cukra – čokoladne žoge, nadevane z lešnikovim moussom, obkrožene s čokoladno zemljo, sladoledom iz robid in svežimi jagodami. Vse to še polijejo s toplim prelivom iz lešnikov in sladke smetane. Sveže sadje je naredilo sladico zelo harmonično in uravnovešeno.

Doživetje na terasi vile, ki se ponaša z eno najlepših leg ob jezeru, je bilo dostojno slovo od sončnega poletja. Priporočamo!

Dobro je vedeti

  • Vila Prešeren
  • Glavni kuhar Gregor Stojan
  • Veslaška promenada 14, 4260 Bled
  • Tel.: (04) 575 25 10
  • Splet: www.sportina-turizem.si
  • urnik: Vsak dan od 11. do 22. ure.
  • degustacijski meni: Pet hodov 25 evrov.
  • vinska klet: Okrog 80 etiket. 
Deli s prijatelji